Actuele informatie over faillissementen en surseances

CBS: in dertig jaar nog nooit zo weinig faillissementen

Door:
Henk Hanssen
  |  15 september 2021
Het aantal faillissementen heeft in augustus een nieuw laagterecord bereikt. Vorige maand werden er 98 bedrijven en instellingen failliet verklaard, meldt het CBS. Dat zijn er elf minder dan in juli. Met 98 maandelijkse faillissementen is het laagste punt in dertig jaar tijd bereikt.

CBS: meeste faillissementen in de handel

In de handel vielen de meeste faillissementen. Daar gingen 24 bedrijven failliet. Ook de bouwnijverheid en zakelijke dienstverlening werden relatief zwaar getroffen. In de bouw gingen dertien bedrijven op de fles, in de zakelijke dienstverlening veertien. De sectoren onderwijs, verhuur en handel van onroerend goed en cultuur, sport en recreatie werden het minst geraakt.

CBS: laagterecord in faillissementen

Het aantal faillissementen is uitgekomen op het laagste niveau sinds december 1990. In mei 2013 werd het hoogste punt van de afgelopen dertig jaar bereikt. Die maand werden er 816 faillissementen uitgesproken. Analisten hebben al diverse keren voorspeld dat dit record als gevolg van de coronacrisis zou worden verbroken.


Hoeveel zombiebedrijven vallen er op 1 oktober uit de kast?

Tot dusver zijn alle sombere voorspellingen gelogenstraft. Economisch onderzoekers kijken nu met spanning uit naar 1 oktober. Op die dag vervalt de miljardensteun waarmee het kabinet bedrijven tijdens de coronacrisis overeind heeft gehouden. De grote vraag is hoeveel zombiebedrijven er uit de kast zullen vallen. Verwacht wordt dat het aantal faillissementen snel zal oplopen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland