Actuele informatie over faillissementen en surseances

Plunderde failliete eigenaar zijn eigen supermarkt?

Door:
Henk Hanssen
  |  31 maart 2021
Een grote Turkse supermarkt in Apeldoorn is geplunderd door tientallen ‘relaties’. Kort nadat de rechter het faillissement van de winkel uitsprak begonnen zij haastig de winkel leeg te halen. Door snelle politie-inzet kon worden voorkomen dat alles werd meegenomen. Meer dan tien mensen, onder wie de eigenaar, werden gearresteerd. Was hij het brein achter deze brutale actie?

Failliet verklaarde ondernemer proberen vaker de boedel leeg te trekken

De complete voorraad voor een appel en ei aan een familielid overdoen. Een bankrekening leegtrekken en het geld naar Zwitserland verhuizen. Een auto op een andere naam schrijven. Zodra een faillissement onafwendbaar is, halen ondernemers van alles uit om de boedel leeg te trekken. Maar vrijwel altijd plegen zij hun (strafbare) handelingen in het geniep. Dat ‘relaties’ van een failliet verklaarde winkel in het openbaar zelf gauw de spullen van de schappen ontvreemden, komt haast nooit voor. Tot enkele dagen geleden in de Hofstraat in Apeldoorn.

City Supermarkt bood veel meer dan een klassieke Turkse super

Op nummer 117, in een groot pand pal naast de Zeeman en de Action, was daar sinds 2015 een supermarkt gevestigd, Meltem Plaza. In november 2019 werd het bedrijf overgenomen. Er verscheen een nieuwe naam op de gevel, City Supermarkt. Het assortiment groeide met de naamswijziging mee: het aanbod werd veel ruimer dan bij een klassieke Turkse super. Pandeigenaar Diederik Mulder ten Kate toonde zich ingenomen met de metamorfose. ‘Ik denk dat een discountsuper met een breed assortiment hier misschien wel beter geschikt is dan een stadssuper van Albert Heijn of Jumbo,’ zei hij tegen De Stentor.


Kookgerei, tv-schermen, weegschalen: alles verdween in busjes

Om nog onbekende redenen ging het op dinsdag 25 maart toch faliekant mis. Leveranciers vroegen het faillissement aan. Oguz Karadavut, handelend onder de naam City Supermarkt, werd door de rechtbank Gelderland failliet verklaard. Kort daarna werd de winkel leeggehaald. Kookgerei, tv-schermen, weegschalen, stellingen met snoepgoed, alles verdween razendsnel in busjes. Door het pand te omsingelen wist de politie de roof te stoppen. Verschillende dieven vluchtten weg. De politie slaagde er in meer dan tien betrokkenen aan te houden, waaronder eigenaar Oguz Karadavut.

Eigenaar Karadavut is er kapot van

Was de eigenaar het meesterbrein achter deze paulianeuze operatie? Oguz Karadavut, die al gauw weer werd vrijgelaten, wast zijn handen in onschuld. Een paar dagen na de ‘plundering’ voerde hij een gesprek met mr. Hajo Coumou van Helderecht Advocaten die door de rechtbank als curator is aangesteld. Karadavut ontkende in alle toonaarden. ‘Hij is er kapot van, maar hij zegt dat hij niet weet wie zijn winkel heeft leeggehaald,’ aldus curator Coumou in De Stentor. ‘De mannen zouden  zonder zijn toestemming met het plunderen van de winkel zijn begonnen. Ik zeg niet dat ik dat geloof, dat moet het onderzoek uitwijzen.’ Eigenaar Karadavut wilde in de krant zelf niet reageren. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland