Actuele informatie over faillissementen en surseances

Twentse start-up sneuvelt al bij eerste opdracht

Door:
Henk Hanssen
  |  18 november 2020
Als er een record bestaat voor het snelste faillissement ooit door een start-up geboekt maakt Fit 4 the Future uit Haaksbergen een goede kans op eremetaal. Het veelbelovende bouwbedrijf slaagde erin om bij het eerste project onmiddellijk failliet te gaan, een miljoenenverlies te maken en onderaannemers voor tonnen te duperen.

Faillissement lag niet aan coronacrisis

De coronacrisis kan in elk geval niet de schuld krijgen. Fit 4 the Future ging op 26 februari van dit jaar failliet, een paar weken voordat het kabinet met drastische maatregelen het land lamlegde. En aan de sector lag het evenmin. De bouw werd weliswaar geplaagd door stikstof- en PFAS-perikelen maar de orderportefeuilles bleven royaal gevuld, zeker bij bedrijven die innovatieve duurzame oplossingen konden bieden. En dát was precies waar het in 2018 opgerichte Fit 4 the Future voor stond.

Fit 4 the Future bood ingenieuze bouwtechniek

Huizen, kantoren en flats konden geheel worden verduurzaamd (én desgewenst aardbevingsbestendig worden gemaakt) door toepassing van stalen gevel- en dakframes met geïntegreerde ventilatiesystemen en lucht, water en warmtepompen. De ingenieuze gepatenteerde bouwtechniek werd mede ontwikkeld door Renolution, het moederbedrijf van Fit 4 the Future dat eveneens in Haaksbergen was gevestigd.


Energieneutrale school als pilot

De gemeente Vlaardingen hapte als eerste toe. In het kader van een programma dat was gericht op het toekomstbestendig maken van verouderde onderwijsgebouwen, werd de plaatselijke basisschool De Schakel als pilot uitverkoren. Dankzij de geavanceerde methoden van Fit 4 the Future zouden de kinderen binnen korte tijd over een gezond en energieneutraal gebouw beschikken. De school is inderdaad opgeleverd maar het bouwbedrijf is bij de eerste opdracht failliet gegaan.

Crediteuren Fit 4 the Future vorderen ruim een miljoen euro

Curator Hendrie Aarnink van KienhuisHoving Advocaten uit Enschede is al maanden druk in de weer om de oorzaken te achterhalen en de balans op te maken. Volgens zijn recente faillissementsverslag vorderen crediteuren een totaalbedrag van meer dan een miljoen euro. De schuldeisers bestaan voor een groot deel uit onderaannemers en zzp’ers die de school hebben afgebouwd zonder betaald te worden. Jan Willem Sloof, voormalig directeur van Fit 4 the Future, verklaarde deze week in dagblad Tubantia dat het faillissement het gevolg was van een conflict met de school. ‘Zij moeten nog ruim vier ton betalen.’

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland