Actuele informatie over faillissementen en surseances

G-Star in financiële problemen

Door:
Henk Hanssen
  |  15 juli 2020
G-Star, een van de grootste Nederlandse mode-iconen, verkeert in moeilijkheden. De Zweedse tak is failliet verklaard. De Amerikaanse en Australische divisie hebben uitstel van betaling aangevraagd.

G-Star: een spijkergoedimperium met meer dan 6500 verkooppunten

Staal. Beton. Robuuste jeans, van hoge kwaliteit, geïnspireerd op werkmanskleding: ‘No image, just the product.’ Dat was - en is – de visie waarmee Jos van Tilburg met zijn gedreven team een wereldmerk wist op te bouwen. In 1989 in Amsterdam opgericht als Gap-star, een naam die vanwege een potentieel merkenconflict met het al langer bestaande Amerikaanse modemerk Gap al gauw in G-Star werd veranderd, is er tegenwoordig sprake van een waar spijkergoedimperium. G-Star telt wereldwijd meer dan 6500 verkooppunten. In New York, Shanghai, Milaan en Parijs zijn flagship stores gevestigd; de Amsterdamse vlaggenschipwinkel bevindt zich in de P.C. Hooftstraat.

Het succesverhaal van G-Star krijgt een onverwachte plotwending

Maar het succesverhaal dreigt een onverwachte plotwending te nemen. Het onvoorspelbare coronavirus eist een hoofdrol op. Als gevolg van de lockdown moesten de winkels dicht. Terwijl de kosten doorliepen, viel de omzet deels weg. G-Star Zweden, vorig jaar met twaalf winkels nog goed voor een omzet van 1,3 miljoen euro, is vorige week failliet verklaard. In Australië, waar het bedrijf 57 verkooppunten en twee flagshipstores telt die naar schatting 24 miljoen euro omzetten, is uitstel van betaling aangevraagd. Verhuurders zijn voornaamste crediteuren.


Flagship store G-Star op Fifth Avenue geplunderd

Ook in de VS, waar G-Star eveneens surseance heeft aangevraagd, is een winkeleigenaar de voornaamste schuldeiser. Tijdens de recente Black Lives Matter-protesten werd de flagship store op Fifth Avenue in New York geplunderd. De verhuurder staat op de crediteurenlijst met een vordering van 426.007 dollar. Een woordvoerder van G-Star erkent in de pers dat het bedrijf ‘een aantal moeilijke maanden’ achter de rug heeft. Schuilend onder de paraplu van insolventieprocedures hoopt de onderneming een ingrijpende reorganisatie te kunnen uitvoeren.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland