Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bijna half miljoen stemmen tegen ‘economisch verwoestende’ coronamaatregelen

Door:
Henk Hanssen
  |  24 juni 2020
De weerstand tegen de anderhalvemetersamenleving neemt bij steeds meer mensen toe. Gisteren ontving de Tweede Kamer een petitie waarin 488.030 Nederlanders het parlement oproepen een eind te maken aan de lockdownmaatregelen en niet in te stemmen met een nieuwe wet waarin het kabinet haar coronabeleid wil vastleggen.

‘Stop Lockdown Maatregelen Nu!’

Het initiatief tot de petitie werd genomen door drie verschillende groeperingen: ‘NEE! Tegen de Spoedwet!’, ‘Een 1,5 meter wet NEE!!’ en ‘Stop Lockdown Maatregelen Nu!’ In de afgelopen weken zijn honderdduizenden stemmen verzameld die werden samengevoegd om de gemeenschappelijke boodschap krachtiger over te brengen. Namens de drie initiatiefnemers bood Willem Engel, een Rotterdamse biochemicus die met zijn site Viruswaanzin.nl een mobiliserende rol speelt, de petitie via een livestream aan bij de vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie. Onder meer Kees van der Staaij (SGP), Hayke Veldman (VVD), Nevin Özütok (Groenlinks) en Thierry Baudet (FvD) namen de handtekeningen digitaal in ontvangst.

Coronavirus rechtvaardigt geen ontwrichting

Kinderen die thuis achter beeldschermen verpieteren, jongeren die hun studie of stage zien mislukken en duizenden bedrijven die het faillissementsspook zien naderen. Meer en meer Nederlanders zijn van mening dat het coronavirus geen maatregelen rechtvaardigt die de maatschappij duurzaam ontwrichten. Zij vragen zich af waarom RIVM en kabinet het land anderhalvemeter afstand blijven opleggen terwijl een drukke Hemelvaartsdag en een volgepakte Dam, ondanks indringende waarschuwingen van virologen, ic-artsen en hoofden van veiligheidsregio’s, niet tot een stijging van het aantal besmettingen leidden. Daarnaast steekt het velen dat demonstraties tegen coronamaatregelen worden verboden terwijl protestbijeenkomsten tegen racisme worden toegestaan.


Felle kritiek op voorstel coronawet

Het kabinet heeft zich voorgenomen om de noodverordeningen die de afgelopen maanden haastig zijn ingevoerd per 1 juli vast te leggen in de Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19. Het is nu al duidelijk dat dit doel niet zal worden gehaald: het wetsvoorstel oogstte van alle kanten kritiek, ook van instanties als het College voor de Rechten van de Mens, de Ombudsman, de Orde van Advocaten en de Raad van State. De anderhalvemeterregel wordt zonder enige onderbouwing verplicht gesteld, zo luidde het commentaar. Burgermeesters en regering kunnen per volmacht regeren en allerlei grondrechten worden opgeofferd aan een breed begrip als ‘de volksgezondheid’. De conceptwet zal naar verwachting in september in de Kamer worden besproken. De initiatiefnemers van de petities hopen dat hun succesvolle handtekeningactie eraan bijdraagt dat een meerderheid van de parlementsleden straks tegenstemt. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland