Actuele informatie over faillissementen en surseances

Recordaantal faillissementen in Hong Kong door coronavirus

Door:
Henk Hanssen
  |  26 februari 2020
Hong Kong gaat in 2020 de grootste stijging in persoonlijke en bedrijfsfaillissementen van de laatste tien jaar tegemoet. De economische situatie staat al onder druk als gevolg van de handelsoorlog met de VS en de aanhoudende sociale onrust. Het coronavirus zal voor velen de financiële doodsteek betekenen, waarschuwt het HKICPA, de accountantsorganisatie van Hong Kong.

Aantal zakelijke faillissementen met veertien procent gestegen

De faillissementscijfers zijn ook vorig jaar al fors gestegen. In 2019 nam het aantal persoonlijke faillissementen in Hong Kong toe met negen procent terwijl het aantal zakelijke faillissementen met veertien procent omhoog schoot. Johnson Kong Chi-how, voorzitter van de Hong Kong Institute of Certified Public Accountants, een vakorganisatie die meer dan 45.000 accountants vertegenwoordigt, verwacht dat deze cijfers in 2020 aanzienlijk zullen verslechteren.

Hong Kong: herstructurering en liquidatie 

Inwoners en bedrijven van Hong Kong worstelen al geruime tijd met de gevolgen van de handelsoorlog met de VS. Daarnaast is de stad al sinds maart 2019 het toneel van ongekend felle demonstraties tegen het door Beijing aangestuurde bewind. ‘Deze problemen hebben onze economie en ook die van het vasteland al fors geraakt,’ verklaarde Johnson Kong Chi-how in een interview met de South China Morning Post, het toonaangevende dagblad van Hong Kong. ‘We hebben heel wat aanvragen gekregen over herstructurering en liquidatie.’


Controles uitvoeren onmogelijk voor accountants uit Hong Kong

De reisbeperkingen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus zijn opgelegd, maken het de accountants lastig om controles uit te voeren en bezoeken af te leggen. Ook is het voor de accountants onmogelijk om voor de gebruikelijke datum van 31 maart de jaarverslagen van de beursgenoteerde bedrijven gereed te hebben. Dit betreft zowel bedrijven uit Hong Kong als ondernemingen van het vasteland. De deadline is opgeschoven naar 30 april. Na spoedberaad met de beurs van Hong Kong hebben ondernemingen toestemming gekregen om cijfers te publiceren waar geen handtekening van een externe accountant onder staat.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland