Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliet fotofestival Unseen maakt doorstart

Door:
Henk Hanssen
  |  12 februari 2020
De curator van Unseen Amsterdam, het door ING en KPMG Meijburg gesponsorde fotofestival dat eind januari onverwacht failliet ging, is erin geslaagd een doorstart te realiseren. Het jaarlijkse evenement zal worden voorgezet door het bedrijf achter het online platform GalleryViewer.com.

Festivaldirecteur ‘enorm geschrokken’ van faillissement

Unseen is een internationaal foto- en kunstfestival dat sinds 2012 elk najaar in de Amsterdamse Westergasfabriek plaatsvindt. Omdat het evenement wordt gefinancierd door onder meer ING, KPMG Meijburg en het gemeentelijke Fonds voor de Kunst, was de verbazing groot toen de drie bv’s van Unseen op 28 januari failliet werden verklaard. Festivaldirecteur Caroline van Leuven verklaarde in de media ‘enorm geschrokken’ te zijn: ‘Dit viel rauw op ons dak.’

Alleen de Unseen Foundation ging niet failliet 

Het faillissement betrof de vennootschappen Unseen International, Unseen Media en Unseen Amsterdam. Alleen de Unseen Foundation, een onafhankelijke stichting, bleef een bankroet bespaard. De precieze oorzaak van het faillissement is onduidelijk. Naar verluidt zou Unseen aan zijn eigen ambities ten onder zijn gegaan. Unseen is een relatief bescheiden festival dat circa 25.000 bezoekers trekt. Niettemin stonden er acht vaste medewerkers op de loonlijst. Er zou een schuld van enkele tonnen zijn.


Activa van Unseen verkocht aan Gallery Viewer

Onder regie van curator Angelina Bakker zijn de activa van Unseen verkocht aan Gallery Viewer, een online platform dat een actueel overzicht biedt van duizenden kunstwerken uit de beste Nederlandse galeries. De directie van Unseen wordt gevormd door Johan de Bruijn en Fons Hof, de oprichters van GalleryViewer.com. In een interview met Het Parool noemt Hof Unseen ’een ijzersterk merk’. Hij stelt geen zicht te hebben op de achtergronden van de schuldenlast. Op 18 september 2020 begint de negende editie van het driedaagse festival op de vertrouwde locatie in Amsterdam.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland