Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliete profclubs boos op KNVB

Door:
Henk Hanssen
  |  18 december 2015
Een boete van 45.000 euro en voor drie jaar uitsluiting van Europees voetbal. Dat is de straf die de KNVB FC Twente oplegt voor het ‘doelbewust misleiden’ van de voetbalbond. Failliete profclubs als AGOVV Apeldoorn en Veendam zijn woedend over deze in hun ogen milde straf. Zij werden eerder wél gedwongen hun proflicentie in te leveren.

‘Meten met twee maten’

Officieel bestaan ze niet meer maar hun stem zijn ze niet kwijtgeraakt. ‘Dank je KNVB voor het meten met 2 maten en je volstrekt belachelijk maken met deze straf voor FC Twente wat natuurlijk geen straf is,’ twittert het account van AGOVV. ‘De dodo’s van de KNVB leggen een ei. En waggelen vrolijk verder,’ klinkt het op het twitter-account van SC Veendam. Na 59 jaar betaald voetbal moest de profclub uit het hoge noorden in april 2013 stoppen. Ondanks een reddingsactie en een benefietsconcert lukte het niet het tekort van 675.000 euro helemaal te dichten. Drie maanden eerder viel het doek voor de proftak van AGOVV als gevolg van een belastingschuld van vier ton. Beide clubs werden door de KNVB uit de Jupiler League-competitie geschrapt.

KNVB is allesbehalve consequent

Volgens beide clubs is de voetbalbond allesbehalve consequent in zijn sanctiebeleid. Jegens hen stelde ‘Zeist’ zich op als een rigide boekhouder maar FC Twente wordt de hand boven het hoofd gehouden, stellen zij, en dat terwijl de misstappen van de club uit Enschede vele malen ernstiger zijn. Onder de voormalige voorzitters Joop Munsterman en Aldo van der Laan sloot Twente in 2013 een overeenkomst met een investeringsmaatschappij uit Malta die ook invloed verwierf op de transfers van een aantal spelers. Omdat bemoeienis met het technisch beleid niet is toegestaan, hielden de bestuursleden een deel van het contract buiten het zicht van de licentiecommissie van de bond die de deal moest goedkeuren.


Schuldenlast van tachtig miljoen euro

Gisteren kwam de commissie tot het oordeel dat zij ‘doelbewust is misleid’. Gevolg: FC Twente mag drie jaar geen Europees voetbal spelen en moet een boete betalen van 45.250 euro. Hoewel de club ook gebukt gaat onder een schuldenlast van ongeveer tachtig miljoen euro heeft de bond er van af gezien de proflicentie in te trekken. Toch meent de KNVB dat de boze reacties uit Veendam en Apeldoorn niet terecht zijn. De bond wijst erop dat ook de proflicentie van FC Twente voorwaardelijk is ingetrokken. De club moet ‘volledig’ meewerken aan een onderzoek van een extern bureau dat aanbevelingen gaat doen over een verbetering van de bestuurlijke inrichting. Alleen wanneer deze aanbevelingen voor 1 mei 2016 ‘tot tevredenheid van de licentiecommissie’ zijn doorgevoerd, mag Twente profvoetbal blijven spelen. ‘Van een te lichte straf is geen sprake,’ aldus een KNVB-woordvoerder tegen Voetbal International. ‘De club heeft een donkergele kaart en een laatste waarschuwing gekregen.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland