Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Failliet metaalbedrijf PMC herrijst uit het schroot

Door:
Henk Hanssen
  |  27 maart 2024
Purified Metal Company (PMC), een metaalrecyclingbedrijf uit Delfzijl dat in 2022 failliet ging, herrijst – letterlijk – uit het schroot. Dankzij de inspanningen van een groepje doortastende noordelijke ondernemers blijft de unieke recyclingtechnologie voor Nederland behouden. PMC begint met tien medewerkers maar verwacht op termijn weer te kunnen groeien.

Fabriek PMC werd geopend door koning Willem-Alexander

De technologie van PMC is zo bijzonder dat koning Willem-Alexander op donderdag 24 september 2020 naar het verre noorden toog om de fabriek te openen. In Farmsum, een dorpje aan de Eemshaven dat onder de gemeente Delfzijl ressorteert, legde hij het eindproduct van PMC op een grote weegschaal: een stukje gerecycled metaal dat via een uniek procedé geschikt was gemaakt om voor diverse industriële toepassingen te worden gebruikt.

Energiekosten PMC stegen van drieduizend naar zestigduizend euro per dag

Maar ruim twee jaar later was de zonnige toekomst die de koning PMC zo hartelijk had toegewenst verbleekt. De zeventig miljoen euro kostende fabriek draaide met fors verlies. Belangrijkste redenen: de aanvoer van schroot viel tegen en de energieprijzen rezen de pan uit. Het bedrijf zag zich genoodzaakt uitstel van betaling aan te vragen. ‘Wij rekenden bij de productiestart in 2020 op drieduizend euro aan gaskosten per dag, maar dat is nu zestigduizend euro per dag', verklaarde directeur Jan Henk Wijma.

Kort na faillissement PMC meldden zich al diverse overnamekandidaten

Hoewel de surseance in november werd gevolgd door een faillissement, ontving curator Jan Hein Mastenbroek al kort na het bankroet signalen dat de situatie allesbehalve hopeloos was. Er meldden zich diverse geïnteresseerde partijen die de fabriek of het patent wilden overnemen. ‘Iedereen is het erover eens dat dit een fantastisch concept is,’ zei hij in december 2022 tegen het Dagblad van het Noorden. De curator hoopte nog dat jaar duidelijkheid te kunnen verschaffen maar de afronding van het overnameproces heeft aanzienlijk meer tijd gevergd.

PMC kan als enige in de wereld toxisch verontreinigd staal recyclen

Begin deze week werd bekend dat PMC officieel is overgenomen door vier ondernemers uit het noorden. Na vele gesprekken heeft het kwartet er voldoende vertrouwen in dat de problemen rond aanvoer, opslag en stroomaansluiting kunnen worden bedwongen. De vier geloven onverminderd in de business kansen van PMC dat als enige in de wereld zeer ernstig, met asbest, chroom-6, kwik en andere toxische stoffen vervuild staalschroot kan reinigen en omzetten in een hoogwaardige nieuwe grondstof.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland