Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Sterrenrestaurant dreigt in Maas te verzuipen

Door:
Henk Hanssen
  |  28 februari 2024
De obers staan de ganzenlever nog net niet met de laarzen aan te serveren maar veel scheelt het niet. Het Maastrichtse sterrenrestaurant Beluga loves you dreigt – letterlijk en figuurlijk – in de Maas ten onder te gaan. Door de schade van opeenvolgende overstromingen kan de eigenaar zijn hypotheeklasten niet meer betalen.

Michelingids: Maas wordt in restaurantzaal naar binnen getrokken

‘Uw aperitief in de trendy lounge brengt u meteen in de Beluga vibe. Al is het pas in de klassevolle restaurantzaal, waar het design de aangrenzende Maas als het ware naar binnen trekt, dat het echte avontuur begint.’ Toen de inspecteurs van de Michelin Gids hun beoordeling over Beluga loves you schreven, hadden ze er vermoedelijk geen idee van hoe waar hun woorden zijn. Want het is geen architectonische vondst die de Maas naar schijnt te trekken, het rivierwater golft er werkelijk over de drempels.

Gasten gaven Beluga loves you bijna staande ovatie

En niet alleen tijdens de grote overstroming van juli 2021 toen in de binnenlanden van Noordwest-Europa talloze rivieren buiten hun oevers traden. Het heel toepasselijk naar een witte walvis vernoemde restaurant kampt telkens weer met wateroverlast. ‘Dit jaar kwam op 3 januari, 5 februari en 22 februari weer water binnen,’ vertelt Ger Tielman, de vader en zakelijk adviseur van Servais Tielman, de veelgeprezen chef-kok. ‘We kregen van onze gasten bijna een staande ovatie dat we toch doorgingen met serveren.’ Beluga loves you ligt op Plein 1992, pal aan de Maasover. Maar de locatie is niet de enige reden.

Eigen risico van maar liefst vijftigduizend euro

De precieze oorzaak van de steeds terugkerende wateroverlast is nog altijd niet bekend. Het zou ook een constructiefout of een verzakking kunnen zijn. ‘De verhuurder heeft diverse maatregelen genomen,’ zegt Tielman in gesprek met De Limburger. Het restaurant huurt het pand tot 2029. Maar het is de vraag of die termijn kan worden uitgediend. Omdat de verzekering niet alle schade vergoedt – er geldt een eigen risico van maar liefst vijftigduizend euro – is Beluga in geldnood geraakt. Het restaurant heeft leveranciers gevraagd of zij 75 procent van hun uitstaande rekeningen kwijt willen schelden. ‘De Belastingdienst is best genegen om iets te doen, maar eist dat ook van de andere schuldeisers,’ aldus Tielman. Als niet alle crediteuren instemmen, is een faillissement onafwendbaar.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland