Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Kan nieuwe eigenaar failliete vuilniswagenfabrikant Geesinknorba uit het slop trekken?

Door:
Henk Hanssen
  |  7 februari 2024
Ze hebben al veel meegemaakt, de resterende circa 150 werknemers van Geesinknorba. De afgelopen jaren liepen investeerders uit allerlei landen het terrein op, de ene met een nog mooier plan dan de andere. Het resultaat? In november 2023 ging het ruim honderd jaar oude bedrijf aan alle onrust ten onder. Kan de nieuwe eigenaar, Haller Benelux, het Emmeloordse bedrijf alsnog nieuw leven in blazen?

Weinig vuilniswagens genoten zoveel vertrouwen als Geesinknorba

Schaatsen, fietsen, het bouwen van jachten, watermanagement… Het zijn een paar bekende dingen waar Nederlanders in excelleren. Maar als u straks in de zomer aan een buitenlands strandje weer onbeschroomd aan het opscheppen bent, kunt u ook eens verrassend feit erin gooien. U zult er niet dagelijks bij stil staan maar ‘wij’ zijn ook heel goed in het maken van… vuilniswagens. Het is zelfs zo dat er in de particuliere branche der vuilniswagenfabrikanten weinig merken waren die zoveel vertrouwen genoten als Geesinknorba uit Emmeloord.

Investeerders zagen goud schitteren in de afvalbusiness

Genóten. Want een dikke eeuw nadat nestor Jacob Geesink in Weesp met onderdelen van wagens en koetsen een vuilniswagen in elkaar sleutelde, ging de in kwaliteitscertificaten grossierende onderneming failliet. Amerikanen, Spanjaarden, Nederlanders, Zweden – in de laatste decennia liepen er steeds weer nieuwe investeerders en eigenaren het terrein op. Allemaal zagen ze goud schitteren in de afvalbusiness. Maar de opeenvolgende reorganisaties die naar El Dorado moesten leiden, voerden de trotse onderneming uiteindelijk naar het faillissement.

Nieuwe eigenaar Geesinknorba: ‘De sfeer was argwanend’

Eind december werden de materiële activa uit de boedel overgenomen door Haller Benelux uit het Gelderse Hedel, een dochteronderneming van de Duitse Zoeller Groep. Aan directeur Johan Dingemans de taak om de medewerkers van Geesinknorba weer te motiveren. ‘De sfeer was argwanend,’ zegt Dingemans in een interview met De Stentor. ‘Medewerkers maakten veel mee in moeilijke en roerige jaren.’ Inmiddels lijkt het vertrouwen terug bij het bedrijf dat de laatste vier jaar veertig miljoen verlies maakte. ‘Het personeel is gemotiveerd,’ aldus Dingemans. ‘De mensen hebben hart voor het bedrijf, werken hier al 25 of 30 jaar. Dit is een mooie locatie voor het uitbreiden van productie op korte termijn, zodat we sneller aan klanten kunnen leveren. Zeker voor specials voor nichemarkten.’ Kortom, het ziet er naar uit dat Geesinknorba de komende jaren zijn reputatie zal kunnen heroveren zodat ‘wij’ er met een gerust hart over kunnen snoeven.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 28 februari 2024 Van de redactie | woensdag 28 februari 2024
Sterrenrestaurant dreigt in Maas te verzuipen Henk Hanssen | woensdag 28 februari 2024
Nog geen zicht op doorstart voor fabrikant van zonnepanelen Exasun solarmagazine.nl | dinsdag 27 februari 2024
Faillissement dreigt voor Beluga Loves You rtv maastricht | dinsdag 27 februari 2024
Geen doorstart voor Donna Fashion B.V. Fashion United | dinsdag 27 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland