Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Ondernemers in de knel door toenemende regelgeving en schulden

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  23 maart 2023
De COVID-19-pandemie heeft een grote impact gehad op de economieën van de wereld en ondernemers zijn daarbij niet gespaard gebleven. Met oplopende schulden, regeldruk en een krappe arbeidsmarkt zijn veel ondernemers gedwongen om hun bedrijf te sluiten.

In de eerste twee maanden van 2023 zijn 33.137 bedrijven gesloten, een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De zwaarst getroffen sectoren zijn de bouw, detailhandel, groothandel, informatie- en communicatietechnologie, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening. Alleen al in januari staakten 22.357 bedrijven hun activiteiten, het hoogste aantal sinds januari 2018. In februari sloten nog eens 10.780 bedrijven hun deuren, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel (KVK) die zijn opgevraagd door NU.nl.

Krappe arbeidsmarkt en regelgeving

Met een steeds krapper wordende arbeidsmarkt kiezen veel ondernemers ervoor om terug te keren naar een vast dienstverband. Verschillende sectoren en bedrijven zijn op zoek naar gekwalificeerde professionals, wat het aantrekkelijker maakt voor ondernemers om over te stappen naar een stabiele baan met een vast salaris.

Maar ondernemers moeten ook rekening houden met een grote hoeveelheid regelgeving en bureaucratie. De last van regelgevende naleving kan overweldigend zijn, vooral voor kleine bedrijven met beperkte middelen. Ondernemers moeten zich houden aan voorschriften met betrekking tot arbeid, belastingen, gezondheid, veiligheid en gegevensbescherming.

Schulden door COVID-19

Veel ondernemers hebben ook moeite om hun coronagerelateerde belastingschulden af te lossen. Volgens een brief van staatssecretaris Marnix van Rij van het Ministerie van Financiën aan de Tweede Kamer hebben meer dan 73.000 ondernemers uitstel van betaling aangevraagd, maar nog geen betalingen gedaan. Het totale verschuldigde bedrag bedraagt 19 miljard euro.

"Het kabinet wil zijn geld terug, en de Belastingdienst is minder vergevingsgezind. Maar het kwijtschelden van alle schulden is geen optie, vooral niet voor ondernemers die hun schulden al volledig hebben terugbetaald", aldus Hans Biesheuvel, voorzitter van de ONL-ondernemersvereniging. "Ondernemers die problemen ondervinden, kunnen contact met ons opnemen voor individuele ondersteuning."

Ondernemers geven op

Ondernemers stoppen met hun bedrijf om verschillende redenen. Sommige ondernemers willen terugkeren naar een vast dienstverband vanwede regeldruk, terwijl anderen helemaal opgeven vanwege oplopende schulden.

"Ik heb het afgelopen jaar meer dan 200 bedrijven bezocht en veel ondernemers vertelden me dat ze terug willen keren naar een vast dienstverband. Regeldruk is een groot probleem", aldus Biesheuvel in gesprek met Nu.nl. "Andere ondernemers hebben simpelweg opgegeven, zoals een horecabedrijf dat vanwege een tekort aan arbeidskrachten slechts vier dagen per week kan opereren, maar nog steeds zeven dagen per week huur moet betalen."

Ook de detailhandel is zwaar getroffen door de pandemie. Volgens INretail, de brancheorganisatie voor sport-, mode- en schoenenwinkels, overwegen ondernemers of ze hun bedrijf willen voortzetten of sluiten tijdens natuurlijke omslagpunten. "Als je al jaren geen winst maakt of te maken hebt met zeer hoge huur, dan stellen ondernemers zichzelf de vraag of ze willen doorgaan", aldus een woordvoerder.

De pandemie heeft ertoe geleid dat winkels hun deuren moesten sluiten, waardoor ze een aanzienlijk bedrag aan omzet verloren. In sommige gevallen hebben ze enorme belastingschulden opgebouwd. Daarom is het vaak een bewuste keuze om hun bedrijf te sluiten in plaats van failliet te gaan.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 9 juni 2023 Van de redactie | vrijdag 9 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 8 juni 2023 Van de redactie | donderdag 8 juni 2023
Nieuwe faillissementen van 7 juni 2023 Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
Meer faillissementen in mei; horeca spant de kroon Van de redactie | woensdag 7 juni 2023
IoT service provider Hiber krijgt voorlopige surseance dutchitchannel.nl | woensdag 7 juni 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland