Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Jonge Socialisten, jongerenpartij van de PvdA, failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  25 januari 2023
PvdA in het bestuur? Dat betekent potverteren! Al tientallen jaren wordt de socialisten verweten dat ze geld over de balk smijten zodra ze daar de kans toe krijgen. De Jonge Socialisten, de jongerenclub van de PvdA, blijkt maar al te graag aan dit dubieuze beeld te voldoen. In korte tijd slaagden twee penningmeesters erin hun vereniging over de rand van het faillissement te duwen.

Beroemde sneer van Hans Wiegel: ‘Daar zit Sinterklaas!’


In november 1972 deelt VVD-fractievoorzitter Hans Wiegel een sneer uit die de PvdA nog altijd achtervolgt. Tijdens een debat haalt hij een befaamde econoom aan, Jan Pen, nota bene van PvdA-huize, die gehakt maakt van het verkiezingsprogramma van de socialisten. ‘Hier worden de mensen opgevoed in de politiek van de illusie,’ zegt Wiegel. ‘Sinterklaas bestaat.’ Wiegel buigt zich voorover, wijst met een priemende vinger naar collega Joop den Uyl die rechts van hem zit en voegt eraan toe: ‘Daar zit-ie, achter de tafel!’

Wouter Bos gaf miljarden uit om Fortis/ABN Amro over te nemen


Eén van de redenen voor Wim Kok om in 1989 als minister van Financiën tot het kabinet Lubbers-III toe te treden, was naar verluidt dat hij wilde laten zien dat PvdA’ers ook netjes op de centen konden passen. Sindsdien zijn we alweer twee PvdA-ministers van Financiën verder, Wouter Bos en Jeroen Dijsselbloem. Gaf de eerste nog bakken met geld uit om Fortis/ABN Amro over te nemen, de tweede liet als voorzitter van de Eurogroep zo’n ijzingwekkend zuinige wind waaien dat de op veel te grote voet levende Zuid-Europeanen tegen hem in opstand kwamen.


Jonge Socialisten moesten bij kerstdiner eigen eten meenemen


Ook met uitspraken van het kaliber ‘je kunt niet je hele leven geld uitgeven aan drank en vrouw en dan bij mij je hand ophouden’ wist Dijsselbloem het blazoen van de PvdA op te poetsen. Maar door de spendeerdrift van de Jonge Socialisten (JS) schiet de financiële reputatiebalans van de PvdA nu weer de andere kant op. Wat er aan de hand is? Nou, de JS is failliet. En wel zo erg dat de leden bij het laatste kerstdiner hun eigen kalkoen moesten meenemen. De vereniging JS is onder curatele gesteld van zijn grote broer, de PvdA, die alle schulden - met een omvang van zestigduizend euro – heeft overgenomen.


Recherchebureau doe onderzoek naar financiële misstanden Jonge Socialisten


Bij JS gaat alleen nog geld de deur uit als er een stempel van de PvdA op staat. Een particulier recherchebureau doet intussen onderzoek naar de oorzaak – en die blijkt verrassend dichtbij te liggen. Het debacle is niet de schuld van de kredietcrisis, niet van de coronamaatregelen en ook niet van de gestegen gasprijzen of de inflatie. Hoogstwaarschijnlijk wél van een fenomeen dat men volgens de socialisten uitsluitend in VVD-kringen tegenkomt: te gretige handjes. NRC, dat als eerste met dit verhaal naar buiten kwam, schrijft dat het eigen vermogen van JS in drie jaar tijd is verdampt. De verenigingskas slonk van een plus van twee ton naar een min van vijftigduizend. En, rara hoe kan dat, deze verdwijntruc loopt parallel met de periode waarin ene M.K. met de penningsmeesterscepter zwaaide.


Jonge Socialisten-penningmeester: ‘Ik heb een Zuid-Amerikaanse penningsmeesterstijl’


‘Ik heb een wat Zuid-Amerikaanse penningsmeesterstijl, ben niet van het calvinisme,’ zegt M.K. tegen NRC. De krant stelt droog vast dat uitgeven M.K. prima is afgegaan. Op een begroting van minder dan twee en een halve ton is onder auspiciën van de inderdaad met Latijnse flair opererende K. ruim 180.000 euro opgemaakt. Is dit geld werkelijk aan rode rozen, wapperende vaandels en andere nobele doelen opgegaan? Volgens het (nieuwe) bestuur kan M.K. een bedrag van meer dan zestigduizend euro niet verantwoorden. Bij de tweede penningmeester, een vriend van M.K. die hem opvolgde, zijn er vragen gerezen over een betaling van 35.000 euro. Tegenover NRC wast het duo zijn handen in onschuld. M.K. zegt hij zich niet kán verantwoorden omdat hij geen toegang meer heeft tot zijn e-mail; S. stelt dat alle documenten ‘inmiddels in handen zijn van de JS en de PvdA’.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland