Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Dodelijke driehoek duwt bitcoinbedrijven naar faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  23 november 2022
Door een combinatie van hoge energieprijzen, het boekhoudschandaal bij cryptobeurs FTX en de aanhoudend lage koers van de bitcoin komen ook bedrijven die de munten mijnen nu in grote financiële problemen.

Bitcoinbedrijf leed dit jaar verlies van 1,7 miljard

Bedrijven die cryptotransacties verwerken en nieuwe coins delven, de zogeheten ‘miners’, staan onder grote druk. In september ging een van de grootste bedrijven uit deze sector, het Amerikaanse Computer North, al failliet. Een andere gigant, het aan de Nasdaq genoteerde Core Scientific, waarschuwde dat er een bankroet zit aan te komen. Dit jaar werd er een verlies geleden van 1,7 miljard dollar waarvan 435 miljoen in het laatste kwartaal.

Bitcoinbedrijven ten onder door hoge energiekosten

De ‘dodelijke driehoek’ van hoge energieprijzen, het bankroet van cryptobeurs FTX en de lage koers van de bitcoin eist ook buiten de VS slachtoffers in deze branche. Een paar weken geleden kelderden de aandelen van het in Londen gevestigde Argo Blockchain met 73 procent. Het bedrijf kondigde aan dat het eind nabij was. En om de schulden te kunnen betalen, zag Iris Energy, een grote miner uit Australië, zich gisteren genoodzaakt de capaciteit fors terug te schroeven.

Miners verwerken bitcointransacties tot blokken

Anders dan gewone geldeenheden kennen cryptomunten per definitie geen centraal geleid systeem dat het monetaire beleid uitzet. De munten worden aangemaakt, beheerd en verhandeld binnen omvangrijke decentrale computernetwerken van bedrijven en individuen. In dit netwerk zijn het de ‘miners’ die transacties verwerken tot ‘blokken’, vergelijkbaar met de pagina’s van een grootboek. Vandaar de term ‘blockchain’.

Bitcoin verbruikt per jaar evenveel energie als ZwedenBij de meeste populaire digitale munten waaronder bitcoin en ethereum, kunnen nieuwe blokken kunnen uitsluitend aan het eind van de keten worden toegevoegd. Die revolutionaire rekentechnologie vreet energie. Alleen al het systeem dat bitcoin in de lucht houdt, verbruikt jaarlijks evenveel energie als heel Zweden. Voeg daarbij de val van FTX en het slagveld op de cryptobeurs en het is geen wonder dat de miners en verschillende andere takken in de crypto-industrie buitengewoon zware tijden tegemoet gaan.

Meer faillissement nieuws
Uitgever van weekblad De Hallo failliet verklaard nu horst aan de maas. | zondag 19 mei 2024
Nieuwe faillissementen van 16 mei 2024 Van de redactie | donderdag 16 mei 2024
BKT Logistics failliet verklaard Transport Online | donderdag 16 mei 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland