Actuele informatie over faillissementen en surseances

Overleven cryptomunten het faillissement van cryptobeurs FTX?

Door:
Henk Hanssen
  |  23 november 2022
De cryptowereld trilt op zijn grondvesten na het dramatische faillissement van handelsplatform FTX. Naar buiten toe doen de coole cryptoboys alsof een faillissementje erbij hoort maar intussen loopt het hen dun door de broek. Is dit het eind van het begin of het begin van het eind van de cryptohausse?

Cryptobeurs FTX failliet: krijgen Bitcoin-bashers gelijk?

Worden de grootste sukkels alsnog de grote winnaars? Komen de beleggers die geen cent in bitcoin, ethereum of ripple hebben geïnvesteerd, die losers die al jaren het lachertje van de zaak zijn en op elke borrel en elk verjaardagsfeestje sneren en steken te verduren krijgen omdat ze ‘de boot’, nee, ‘de complete Zilvervloot’ hebben gemist, opeens als de meest prudente en effectieve financiële strategen uit de bus? Met andere woorden: krijgen de Bitcoin-bashers gelijk?

De bitcoin werd al als wettig betaalmiddel geaccepteerd

Niets zo volatiel als de financiële wereld maar het heeft er op dit moment alle schijn van. Het zou zomaar kunnen dat de investeerders die cryptomunten altijd al als een holle hype hebben beschouwd net zo onverwacht als een elftal Saoedi’s aan het langste eind gaan trekken. Onverwacht omdat de cryptomunten sinds de introductie van de bitcoin in 2009 een steeds stabielere positie leken te verwerven. In verschillende landen werd de bitcoin zelfs al als wettig betaalmiddel geaccepteerd.

Cryptobeurs FTX zeeg als een WTC-toren in elkaar

De opmars van de digitale munten begon centrale bankiers langzaam maar zeker behoorlijk nerveus te maken. Maar Klaas Knot en zijn collega’s hoeven niet meer te prakkeseren over manieren om crypto aan banden te leggen. Van Sam Bankman-Fried, de dertigjarige Amerikaanse krullenbol die FTX oprichtte en uitbouwde tot een van ’s werelds grootste handelsplatformen in cryptomunten, kregen zij een groot cadeau. Sam Bankman-Fried, SBF voor intimi, had zijn bedrijf zo ondoordacht gestructureerd dat het bij de eerste de beste aanvaring als een WTC-toren in elkaar zeeg.


Faillissement FTX ontstond door val van ‘stabiele’ munt

FTX werd meegezogen in de val van TerraUSD. Deze vanwege een koppeling aan de dollar als ‘stablecoin’ bekendstaande munt implodeerde in mei van dit jaar. SBF hielp getroffen bedrijven om de schade te beperken maar overspeelde zijn hulpvaardige hand: de tekorten die ontstonden doordat hij zoveel geld uitleende, vulde hij aan met tegoeden van FTX-klanten. Een paar dagen geleden ging zijn FTX-beurs failliet. Klanten krijgen waarschijnlijk hun geld niet terug.

Puinhoop FTX groter dan boekhoudschandaal Enron

Als puinruimer is John Ray aangesteld, een gelouterde ondernemer die als curator onder meer het bankroet van Enron uitbeende. Met een miljardenfraude die onder meer leidde tot de ontbinding van Arthur Andersen, begin deze eeuw een van de grootste accountantskantoren van de wereld, was het boekhoudschandaal bij deze energiereus toch bepaald geen klein bier. Desondanks is ‘ideale schoonzoon’ SBF erin geslaagd de Enron-ellende te overtreffen. ‘Niet eerder in mijn carrière heb ik zo'n compleet falende bedrijfscontrole gezien en er is ook geen betrouwbare financiële informatie beschikbaar,’ aldus Ray.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland