Actuele informatie over faillissementen en surseances

‘Failliet’ Rusland zwemt in het geld

Door:
Henk Hanssen
  |  28 juni 2022
Westerse regeringsleiders vertellen deze week glunderend dat Rusland failliet is gegaan. En inderdaad is Moskou in gebreke gebleven bij het betalen van rente over een obligatielening. Het land geldt nu officieel als wanbetaler. Tegelijkertijd puilt de schatkist uit. Is het faillissement een farce?

Russische economie draait beter dan ooit

De grafiek van de Russische betalingsbalans vertelt het eigenlijke verhaal. Een half jaar na het begin van de sancties staat de Russische economie er heel goed voor. Sterker nog, het gaat beter dan ooit. De cijfers – afkomstig van toonaangevende westerse bronnen - laten zien dat het overschot op de betalingsbalans in het eerste kwartaal van 2022 is uitgekomen op 58,2 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog 22,5 miljard.

Roebel terug op vooroorlogs niveau

Dit resultaat is gemakkelijk verklaarbaar. Rusland importeert veel minder terwijl de inkomsten uit de export van gas en olie als gevolg van de gestegen prijzen zijn geëxplodeerd. Na de nodige schokbewegingen is de koers van de roebel inmiddels weer terug op zijn vooroorlogse niveau. ‘Ook de echte Russische economie is verrassend veerkrachtig,’ signaleert The Economist. ‘Rusland tart de voorspellingen over een ineenstorting door de ongekende westerse sancties.’

Clearinghuizen mogen Russische betaling niet faciliteren

Diezelfde maatregelen hebben ertoe geleid dat Rusland nu officieel de staat van faillissement heeft bereikt. Rusland beschikt over meer dan genoeg geld om aan zijn verplichtingen te voldoen maar door de sancties is het in de afgelopen dertig dagen niet gelukt om de centen naar de juiste rekeningen over te maken. Het is de clearinghuizen in Londen die de rentebetaling op de honderd miljoen euro grote obligatielening moeten uitvoeren simpelweg verboden om de vereiste transacties te faciliteren. Gevolg: default.


Sancties tegen Rusland creëren boemerangeffect

Steeds meer westerse analisten bekritiseren het boemerangeffect van de sancties. Ze maken Rusland rijker, drijven in Europa en de VS de inflatiecijfers tot naoorlogse recordhoogte op en laten door het recente EU-besluit de goederendoorvoer naar de Russische enclave van Kaliningrad aan het sanctieregime te onderwerpen de spanningen escaleren. Ook de hoop dat Rusland als wanbetaler straks niets meer kan lenen op de internationale kredietmarkten, lijkt ijdel te worden.

BRICS-landen ontwikkelen reservemunt voor dollar

Samen met China, Zuid-Afrika, India en Brazilië, die vrolijk meewerken alsof er niets aan de hand is, sleutelt Rusland aan een reservemunt die de oppermachtige rol van de dollar – en de daarmee samenhangende dominantie van instituten als het IMF en de Wereldbank – moet gaan ondermijnen. De nieuwe reservemunt van de BRICS-landen wordt naar verluidt ondersteund door goud en gebaseerd op een valutasysteem dat op blockchaintechnologie draait. Het zal nog even duren voordat deze munt daadwerkelijk de rol van de dollar kan overnemen maar Rusland hoeft zich voorlopig nog niet te melden op de obligatiemarkt.

G7 wil doorstart Rusland voorkomen

De EU en de VS prakkeseren intussen over andere methoden om een doorstart van Rusland te beletten en de boodschap dat de invasie van Oekraïne moet worden beëindigd nog wat krachtiger bij Poetin over te brengen. Om de Russische winst af te romen, overweegt de G7 een maximum prijs voor olie en gas uit te vaardigen. En president Biden overwint zijn aversie tegen de dictators van Venezuela en Saudi-Arabië door hen te verzoeken meer olie op de markt te brengen, eveneens met een prijsdaling als beoogd effect.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland