Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Miljoenenimperium Ali B. dreigt in te storten

Door:
Henk Hanssen
  |  26 januari 2022
Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, luidt het bekendste principe uit het strafrecht. Maar menig zakenpartner van Ali B. wacht niet tot het recht zijn loop heeft gehad. Bedrijven zeggen reclameovereenkomsten op, zijn boek is uit de handel genomen, nieuwe deals worden op de lange baan geschoven. Overleeft ‘Ali B. bv’ de uitzending van BOOS?

Ali B. wist succesvolle onderneming op te bouwen

De knuffelmarokkaan, de verbinder, een kindervriend. Zo raakt Ali Bouali uit Almere vanaf 2004 geleidelijk bekend bij het grote publiek via optredens met iconen als Marco Borsato en Frans Bauer, de presentatie van Kinderen voor Kinderen en eigen tv-programma’s. Op 30 april 2013 is Ali B. zo populair dat hij wordt uitverkoren om tijdens het kroningsfeest van Willem-Alexander een koningsrap te zingen. In de bijna tien jaar die daarop volgen weet hij samen met zijn vrouw Breghje Kommers een buitengewoon succesvolle onderneming op te bouwen. Er is een artiestenbureau, een platenlabel, een boekingskantoor. Er is vastgoed en een holding met een vermogen van ruim drie miljoen euro.

Ali B. reageert op de aangifte met de bekende Bill Clinton-reflex

Maar opeens lijkt alles te gaan wankelen. Al vijf dagen voor de uitzending van BOOS wordt er bij het OM aangifte tegen Ali B. gedaan wegens grensoverschrijdend gedrag. Op Instagram reageren SPEC, het artiestenmanagementbureau van Ali en Breghje, en Ali zelf met de bekende Bill Clinton-reflex: ‘Ali heeft nooit misbruik gemaakt van zijn positie en heeft zich nooit seksueel grensoverschrijdend gedragen. We wachten het onderzoek met vertrouwen af.’ Later volgt een tweede aangifte wegens verkrachting.

BOOS vernietigt image van Ali B.

In het programma dat op 20 januari op YouTube wordt geplaatst, schetsen meerdere geanonimiseerde vrouwen een beeld dat diametraal tegenovergesteld is aan het imago van Ali B.

Als coach van The Voice zou de knuffelmarokkaan zijn omhelzingen, en nog veel meer dan dat, aan diverse vrouwen hebben opgedrongen. Er lijkt geen sprake van incidenten, BOOS schildert het vernietigende plaatje van een machtige heerser uit de entertainmentbranche die keer op keer zijn positie misbruikt.

Het oordeel van de ‘trial by media’ van Ali B. is duidelijk: schuldig!

Ali B. ontkent bij BOOS. En tegen Beau vertelt zijn advocaat, Bart Swier, dat Ali geschokt heeft gekeken naar de uitzending: ‘Hij herkent zich niet in het hele beeld dat van hem wordt gegeven. Er heeft alleen seks plaatsgevonden met volledige instemming. Dit is geen strafbaar feit: verkrachting is alleen verkrachting als je iemand dwingt tot seks.’ Ook al is iedereen onschuldig tot het tegendeel is bewezen, menige zakenpartner van Ali B. wil niet wachten op de uitkomst van een proces. Het oordeel van het publiek over deze ‘trial by media’ is immers duidelijk: schuldig!

Ali B. wordt massaal gecancelled.

‘Hij heeft de schijn tegen zich,’ zegt reputatie-expert Mildred Hofkes tegen RTL Nieuws. ‘Dit doet afbreuk aan alles wat rondom de rapper is opgebouwd, inclusief zijn zakenimperium.’ Dezelfde handen die hem op het schild hesen, trekken zich nu pijlsnel terug. Ali B. wordt massaal gecancelled. Maven Publishing, de uitgever die eind 2020 nog vol trots het boek de Ali B-methode presenteerde, haalt het werk uit de handel. De radiostations van NPO kondigen aan zijn nummers niet meer te draaien. T-Mobile trekt de stekker uit The Voice. Vleesvervangerproducent LikeMeat haalt de vegetarische Marokkaans gekruide kipstukjes die Ali B. voor hen aanprees uit de schappen. Een grote investering ‘met zeven cijfers’ waar hij met een Quote 500-lid bij betrokken is, lijkt plotseling onzeker.

Ali B.: ‘Ik word niet boos’

Ali B., de artiest die vooroordelen wil bestrijden, ziet zich geplaatst voor de grootste uitdaging van zijn leven: hij moet de verdenking van verkrachting seksueel misbruik zien weg te nemen. Tegen een verslaggever van Quote die hem een paar dagen voor de uitzending van BOOS in Dubai spreekt, zegt hij: ‘Deze beschuldigingen moet het OM of de politie onderzoeken, en dan heb ik er vertrouwen in dat mijn onschuld daaruit blijkt. Natuurlijk vind ik dit niet leuk, maar ik word ook niet boos.’


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland