Actuele informatie over faillissementen en surseances

Aantal faillissementen stijgt met ruim 60 procent

Door:
Henk Hanssen
  |  15 december 2021
Rechtbanken spraken in november veel meer faillissementen uit dan in de maand daarvoor. Werden er in oktober nog 154 bedrijven en natuurlijke personen failliet verklaard, deze maand steeg dit aantal naar 248: een stijging van 61 procent. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak.

Ook CBS signaleert forse stijging aantal faillissementen

De Raad noemt het opvallend dat er meer rechtspersonen (bedrijven en organisaties) failliet gingen. Onder natuurlijke personen is de stijging veel minder. De analyse van de Raad wordt bevestigd door de cijfers van het CBS. Het CBS zag het aantal faillissementen in november met 52 procent stijgen, van 109 in oktober naar 166 in november. Het CBS corrigeert zijn cijfers voor zittingsdagen en neemt geen eenmanszaken mee in zijn telling.

Bouw scoort relatief hoogste aantal faillissementen

De handel werd getroffen door het grootste aantal faillissementen: 35, 19 meer dan in oktober. Heel verwonderlijk is dit niet: de handel behoort tot de sectoren met de meeste ondernemingen. Relatief gezien noteerde de sector bouwnijverheid de meeste faillissementen. Hier steeg het aantal van 16 in oktober naar 29 in november. In vergelijking met de jaren van voor de coronacrisis het aantal faillissementen nog steeds erg laag. 


Wegvallen coronasteun is belangrijkste oorzaak stijging faillissementen

Analisten wijten de stijging aan het wegvallen van de coronasteun per 1 oktober. Ook zijn rechters minder gauw geneigd om ondernemingen de hand boven het hoofd te houden wanneer er voor hen faillissement wordt aangevraagd. Ondernemingen kunnen ook in moeilijkheden komen doordat de NOW-steun moet worden terugbetaald of omdat de Belastingdienst het verleende uitstel van betaling beëindigt.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland