Actuele informatie over faillissementen en surseances

Den Haag wil miljoenen verdienen aan faillissement Welkom Energie

Door:
Henk Hanssen
  |  3 november 2021
De overheid is spekkoper bij het pijnlijke faillissement van Welkom Energie. GasTerra, de grote Groningse gashandelaar die voor de helft in handen is van de staat, weigert een grote hoeveelheid gas te leveren die maanden eerder door Welkom Energie tegen een veel lagere prijs is ingekocht. De curator van Welkom Energie wil het gas verkopen om met de winst gedupeerden tegemoet te komen.

Faillissement Welkom Energie: kabinet wil gedupeerden niet compenseren

Welkom Energie ging afgelopen vrijdag failliet nadat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de leveringsvergunning introk. Welkom Energie bestond pas sinds 2019. Door te stunten met zeer concurrerende tarieven wist het bedrijf binnen zeer korte tijd negentigduizend klanten te verwerven. Na het faillissement werden alle klanten direct overgenomen door Eneco. Zij kregen te horen dat hun energiekosten vermoedelijk fors gaan stijgen. Het kabinet liet maandag weten geen mogelijkheden te zien om de vele gedupeerden te compenseren.

Faillissement Welkom Energie: lucratieve optie op levering van gas

Maar daar denkt curator Sjakko van Raaijen van Okkerse & Schop Advocaten heel anders over. Hij trof namelijk iets bijzonders aan in de boeken van Welkom Energie: een optie op een grote partij gas tegen een prijs die veel lager is dan het huidige tarief. ‘Wat Welkom Energie destijds heeft gekocht, is een recht om een bepaalde hoeveelheid gas aan te kopen tegen de toen overeengekomen prijs,’ zegt Van Raaijen vandaag in het AD. De optie is niet overgenomen door Eneco.


Faillissement Welkom Energie: staat wil de miljoenenwinst incasseren

De curator wil nu het recht uitoefenen en het gas op de vrije markt verkopen. ‘Ik zou de waardestijging van het gas graag aan de schuldeisers van Welkom Energie ten goede laten komen,’ verklaart hij. Maar leverancier GasTerra is helemaal niet van zins zich aan zijn verplichtingen te houden. De Groningse groothandelaar die voor vijftig procent eigendom is van de staat (terwijl Shell en ExxonMobil beiden een kwart van de aandelen bezitten) wil de miljoenenwinst zelf opstrijken. Tussen GasTerra en de curator is een juridisch conflict ontstaan. De kans is groot dat de rechter zich erover zal moeten uitspreken.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland