Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliete Chinese vastgoedgigant Evergrande kan wereld in crisis storten

Door:
Henk Hanssen
  |  22 september 2021
Wereldwijd neemt de vrees toe dat het naderende faillissement van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande een volgende financiële crisis kan veroorzaken. De beurswaarde van Evergrande is ingestort. Het bedrijf, dat bezwijkt onder een schuldenlast van 255 miljard dollar, kan alleen nog door de Chinese staat worden gered. Of Beijing bereid is om in te grijpen, is echter hoogst onzeker.

Evergrande: krijgt China zijn eigen Lehman-moment?

De beurskoersen veren de laatste dagen onrustig op en neer. Nu neemt de volatiliteit altijd toe wanneer de maand oktober voor de deur staat maar dit keer is er volgens analisten een serieuze reden om bezorgd te zijn. De grote vraag is of China zijn eigen Lehman-moment gaat krijgen. Lehman is de Amerikaanse bank die in 2008 als eerste bezweek onder de kredietcrisis en de financiële wereld in zijn val meetrok. Dertien jaar later zijn alle ogen gericht op Shenzhen, waar het hoofdkantoor van Everglade is gevestigd, en vooral op Beijing waar de leiders voor een duivels dilemma staan.

Evergrande: Chinese leiders moeten tegen rode boekje ingaan

Om als economie werkelijk serieus te worden genomen moeten de communistische partijbonzen iets doen wat tegen de leer uit het rode boekje indruist: een bedrijf op eigen benen laten staan. En als de onderneming het niet redt, het bedrijf faliekant door zijn hoeven laten zakken, no matter what. Oók als het een gigant betreft. En dat ís Evergrande, de vastgoedreus vertegenwoordigt maar liefst twee procent van het bruto binnenlands product van China. Geen wonder dat in Beijing de reflex om in te grijpen hevig opspeelt.


Evergrande: vastgoedsector is goed voor een derde Chinese economie

De vastgoedsector is in China goed voor 29 procent van de totale binnenlandse economie. Bijna alle banken hebben fors geïnvesteerd in grond, appartementencomplexen en bijbehorende voorzieningen. De vraag naar nieuwe woningen voor de almaar groeiende middenklasse leek jarenlang geen grenzen te kennen. Als gevolg van de coronacrisis begon de vraag te haperen. Berichten dat Evergrande daardoor in de problemen raakte, maakten dat nog meer potentiële kopers afhaakten. Gevolg: Evergrande kon de aannemers en leveranciers niet meer betalen, appartementen werden niet meer afgebouwd, de verkoop is helemaal stilgevallen. Als banken hun miljardeninvesteringen moeten afschrijven, kan dit een internationaal domino-effect veroorzaken.

Evergrande: Xi Jinping wil eind aan woekerwinsten vastgoedsector

Tot voor kort aarzelden Chinese leiders niet in dit soort situaties. Bedrijven die in de problemen kwamen, wisten dat de overheid in geval van nood zou bijspringen met een soepele schuldsanering. De voortdurende economische groei bood alle gelegenheid voor dergelijke oplossingen. Xi Jinping heeft enige tijd geleden ferm aangekondigd dat er een eind moet komen aan die ongebreidelde schuldfinanciering, juist ook in de vastgoedsector. Wanneer hij ervoor kiest het vrijwel failliete Evergrande te redden, boet hij in binnen- en buitenland aan geloofwaardigheid in. Bovendien geeft hij ondernemers opnieuw het signaal dat overheid hen uiteindelijk toch de hand boven het hoofd houdt.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland