Actuele informatie over faillissementen en surseances

Mkb-bedrijven: 7 tot 15 procent kans op faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  8 september 2021
Wat gebeurt er met het mkb als de staatssteun in oktober wegvalt? Volgens onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes kan 7 tot 15 procent van de Europese mkb-bedrijven de komende vier jaar in de problemen komen doordat ze niet meer kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Euler Hermes gaf DNB tik op de vingers

Vorige maand publiceerde Euler Hermes nog juichende voorspellingen over de Nederlandse economie. In een rapport werd gesproken over een krachtige rebound en een ferme inhaalslag.

Onze digitale infrastructuur (‘de beste van Europa’) had de economie in de lucht weten te houden.

De Nederlandsche Bank kreeg zelfs een tik op de vingers. Met zijn groeiprognose van 3,7 procent was DNB te somber. Volgens de internationale kredietverzekeraar kon daar nog wel een half procentje bij. In 2022 zou onze economie met 4,2 procent gaan groeien.

Euler Hermes: het faillissementsspook is terug

Deze maand slaat het Economic Research Center van Euler Hermes een hele andere toon aan. In de kolommen van een rapport dat gisteren onder journalisten werd verspreid keert het faillissementsspook ineens weer terug. De experts van Euler Hermes hebben drie indicatoren geïdentificeerd die al vier jaar vóór een faillissement zichtbaar maken of een bedrijf mogelijk in betalingsproblemen komt: winstgevendheid, kapitalisatie en rentedekking. Wanneer deze matrix over de Europese economieën wordt gelegd, wordt duidelijk dat het mkb het bijzonder zwaar te verduren krijgt.


Euler Hermes: automotive, energie en detailhandel het meest kwetsbaar

In Duitsland komt 7 procent van het mkb in de gevarenzone, in Frankrijk 13 procent en in het Verenigd Koninkrijk 15 procent. In Duitsland gelden toeleveranciers van de auto-industrie, de elektronicasector en de papierhandel als het meest kwetsbaar. De toeleveringsketen rondom automotive moet ook in Frankrijk alle zeilen bijzetten. Ook Franse bedrijven in de energiesector en de agrifood kunnen stormweer verwachten. In het VK staan de bouw, de detailhandel en ook de energie en de autoindustrie bovenaan het zorgenlijstje.

Euler Hermes: faillissementscijfers zijn vertekend

Johan Geeroms, Risk Director bij Euler Hermes Nederland: ‘De faillissementscijfers van de afgelopen anderhalf jaar zijn natuurlijk vertekend. Dankzij de steunpakketten van de overheid zagen we een laagterecord in crisistijd. Hier komt natuurlijk een reactie op. Alleen weet niemand hoe dat effect precies uitpakt.’ Ondanks de faillissementsdreiging staat Geeroms achter het kabinetsbesluit om de steun te staken. ‘Raadzaam en noodzakelijk,’ stelt hij. ‘Nu we teruggaan naar normaal moeten bedrijven weer op eigen kracht presteren. Dat zal niet voor iedereen meevallen. Het is belangrijk dat ondernemers beseffen dat de kans toeneemt dat klanten kunnen omvallen en dat rekeningen niet worden betaald.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland