Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissement D-Reizen kan leiden tot dwangsom voor luchtvaartmaatschappijen

Door:
Henk Hanssen
  |  8 september 2021
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt zes luchtvaartmaatschappijen mogelijk een fikse boete op. Zij weigeren geld terug te betalen aan passagiers die bij het failliete D-Reizen een los ticket hadden geboekt. Vermoedelijk gaat het onder meer om Transavia, Wizz Air en Ryanair maar welke airlines het precies betreft wil de toezichthouder nog niet bekendmaken.
Gerelateerde dossiers:

D-reizen: luchtvaartmaatschappijen moeten twee keer ticketkosten terugbetalen

Dat de luchtvaartmaatschappijen niet staan te popelen om deze reizigers die door het faillissement van D-Reizen zijn gedupeerd terug te betalen is op zich begrijpelijk. In veel gevallen hébben de maatschappijen namelijk al betaald. Niet aan de passagiers maar aan D-Reizen. Maar D-Reizen heeft het geld dat de luchtvaartmaatschappijen voor de gestaakte reizen terugboekte níet aan de gedupeerden uitgekeerd.

Failliet D-Reizen verstrekte voor 42 miljoen aan vouchers

Toen het vliegverkeer door de coronamaatregelen werd stilgelegd, ontvingen passagiers die bij D-Reizen een los ticket hadden gekocht een voucher voor hun geannuleerde reis. Toen D-Reizen in april 2020 failliet had het reisbureau voor 42 miljoen euro aan vouchers verstrekt. De teruggaven van de airlines werden echter niet in de boedel aangetroffen. Daarom klopten reizigers weer bij de luchtvaartmaatschappijen aan. Maar de airlines stellen dat ze aan hun verplichtingen hebben voldaan door de refund te storten op rekening van hun klant, D-Reizen. Passagiers werden doorverwezen naar de curator van het faillissement.

Faillissement D-reizen: boete voor weigerende airlines

Het ILT heeft de betrokken luchtvaartmaatschappijen er dit voorjaar nog eens op gewezen dat zij hoe dan ook aan de richtlijnen moeten houden. Deze schrijven voor dat airlines bij het faillissement van een reisorganisatie verantwoordelijk blijven voor schadeloosstelling van de passagiers. Ook wanneer er al is betaald aan de reisbemiddelaar en ook als de reisorganisatie vouchers in plaats van geld heeft uitgekeerd. De zes maatschappijen zijn nu door het ILT opgeroepen voor een interventiegesprek. Mochten zij weigerachtig blijven, dan krijgen zij waarschijnlijk een dwangsom opgelegd.

Meer faillissement nieuws
Failliet per provincie week 28 - 2024 Van de redactie | maandag 15 juli 2024
Aantal faillissementen in Limburg stijgt verder l1nieuws | zaterdag 13 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 12 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 12 juli 2024
Nederlandse Carver vraagt faillissement aan Autoweek | vrijdag 12 juli 2024
Otak alias Cozy-Homes winkel failliet interieurjournaal | vrijdag 12 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 11 juli 2024 Van de redactie | donderdag 11 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland