Actuele informatie over faillissementen en surseances

Was wateroverlast alibi voor faillissement Meerssen Papier?

Door:
Henk Hanssen
  |  25 augustus 2021
Uitgevers van kranten en boeken worstelen met een schrijnend papiertekort, de papierprijs is in geen jaren zo hoog geweest maar tóch gaat er in Zuid- Limburg een grote papierfabriek failliet. Definitief. Meerssen Papier uit Meerssen, een dorp boven Maastricht, sluit de poort. Een paar dagen terug maakten de curatoren bekend dat ze er niet in zijn geslaagd om overnamekandidaten te vinden. Was wateroverlast de werkelijke reden of speelde er toch iets anders?

Leidde wateroverlast Geul tot faillissement Meerssen Papier?

Meerssen Papier is een begrip in de wijde omgeving. Het bedrijf, gelegen aan de Kleine Geul, bestaat al sinds 1838. De geschiedenis begint met twee watermolens die 183 jaar geleden door vooruitziende bankiers en kooplieden tot papiermolen worden omgetoverd. Hoewel de waterraderen in de loop der jaren door moderne installaties werden vervangen, eindigt het verhaal van Meerssen Papier ook met water. Half juli veranderde de Kleine Geul in een hele grote geul. Volgens de directie leidde de wateroverlast tot onherstelbare schade aan de machines. Faillissement was de enige uitweg.

Personeel Meerssen Papier verbaasd over faillissement

Toch is dat niet het hele verhaal. Op 18 juli, direct na de wateroverlast, geeft directeur Rolf Giezenaar nog een verklaring uit waarin hij het nog lang niet zo somber in ziet. We kunnen niet uitleveren, geen grondstoffen ontvangen en we hebben geen it-systemen tot onze beschikking, laat hij weten, maar na het schoonmaken en een inventarisatie ‘verwachten we over een week beter zicht te hebben op de situatie waarna we een eerste planning kunnen maken’. Maar tot verbazing van veel personeelsleden leidt die planning binnen enkele weken alsnog tot een bankroet: op 3 augustus wordt Meerssen Papier door de rechtbank Maastricht failliet verklaard.


CNV: er speelde iets anders bij faillissement Meerssen Papier

De directie heeft zelf om het faillissement verzocht. Reden: de schadepost bedroeg op 2,5 miljoen euro, een bedrag dat het bedrijf niet kon opbrengen. 43 medewerkers belandden op straat. Volgens CNV Vakmensen was het faillissement onnodig: de papierprijs schoot door het dak, de orderportefeuille was goed gevuld, er werd winst gemaakt. En de wateroverlast? De bond raamt de schade op ‘hooguit enkele tienduizenden euro’s’. Een bestuurder van CNV wees erop dat er mogelijk iets anders speelde: Meerssen Papier kon zich via een faillissement ontdoen van een achterstallige verplichting om miljoenen te investeren in onderhouds- en brandveiligheidsmaatregelen.

Meerssen Papier moest riool vernieuwen

Nog dit voorjaar probeerde Meerssen Papier zich via een kort geding tegen de Provincie vergeefs aan die verplichtingen te onttrekken. De rechtbank hield staande dat aan de afspraken niet te tornen viel. Op kosten van het bedrijf moest onder meer het lekkende rioolstelsel worden vernieuwd. Water uit het productieproces van Meerssen dreigde volgens de Provincie tot onaanvaardbare bodemvervuiling te leiden. Of de onderste steen in deze kwestie alsnog boven komt, zoals de vakbond hoopt, is hoogst twijfelachtig. Want ook de curatoren hebben zich inmiddels over deze zaak gebogen. Zij komen tot de conclusie dat geen enkele ondernemer bereid was om de papierfabriek op die locatie door te starten. ‘Er zal nu een afwikkeling van het faillissement komen,’ maakte curator Helen Houben via het nieuwsportaal 1Limburg.nl bekend. ‘Dat betekent onder meer dat de machines van de papierfabriek worden verkocht of geveild.’

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland