Actuele informatie over faillissementen en surseances

Piramidespel van leasebedrijf dupeert duizenden autorijders

Door:
Henk Hanssen
  |  21 juli 2021
Het klonk te mooi om waar te zijn en dat was het ook. Het Limburgse leasebedrijf Car Driver Deals wist met een fantastisch aanbod duizenden klanten aan zich te binden. De aanbieding bleek op een listig piramidespel te zijn gebaseerd. Een paar dagen geleden is de onderneming failliet verklaard. Volgens de curator kan de schuld oplopen tot dertig miljoen euro.

Car Driver Deals: zestigduizend euro vooruitbetalen

Onbezorgd ALL-IN autorijden. Altijd 36.000 km vrij per jaar. Tussentijds van auto veranderen. Laagste prijsgarantie. Het aanbod van Car Driver Deals uit Maasbracht was onverslaanbaar. Voor klanten die er gebruik van wilden maken was er slechts één hindernis. Ze moesten niet, zoals gebruikelijk, eens per maand vooruitbetalen maar over een veel langere termijn, soms voor een paar jaar. Afhankelijk van het type auto kon de aanbetaling oplopen tot zestigduizend euro.

Klanten van Car Driver Deals moesten opeens hun leaseauto inleveren

Aangemoedigd door de zonder uitzondering positieve reviews op de onafhankelijke site Trustpilot werden duizenden mensen klant bij Car Driver Deals. Vorige maand kwamen velen er door schade en schande dat de beloftes te mooi klonken om waar te kunnen zijn. Van het ene op het andere moment moesten zij hun auto inleveren. Soms werd de auto zonder aankondiging voor hun deur weggehaald. ‘Dit is echt niet te geloven,’ reageerde ene Guila op Trustpilot. ‘Ben ik ook nog eens mijn laptop, telefoon en trainingspakken kwijt… Wie gaat dat oplossen dan?’

Car Driver Deals leaste huurauto’s

Naar het zich laat aanzien is er niemand die Guila en duizenden anderen gedupeerden te hulp zal schieten. Op 15 juli heeft de Rechtbank Limburg Atvangarde bv, waar Car Driver Deals onder valt, failliet verklaard. Het leasebedrijf bleek in de praktijk helemaal niet over een eigen wagenpark te beschikken. De leaseauto’s werden gehuurd bij Sixt, Avis, Multilease en andere bedrijven. Toen Car Driver Deals zijn betalingen aan hen niet meer kon nakomen gingen de autoverhuurders achter hun bezittingen aan.


Car Driver Deals: piramidespel als business model

Het business model van Car Driver Deals lijkt op een piramidespel: het ging goed zolang zich nieuwe klanten aandienden die bereid waren grote bedragen vooruit te betalen. Volgens curator P. Broekmans uit Roermond zijn er meer dan tweeduizend schuldeisers betrokken bij het faillissement van Atvangarde. Eigenaren zijn de broers Jan en Geert Golsteijn. Tot ergernis van de curator maken de eigenaren geen haast om de boekhouding over te dragen. Als de Golsteijns niets van zich laten horen zal de curator bij de rechtbank een verzoek tot gijzeling indienen.

Car Driver Deals: schuld kan oplopen tot dertig miljoen

De omvang van de schuld wordt geschat op een bedrag van tussen de tien en de dertig miljoen euro. Tegenover RTL Nieuws zei de curator dat het om ‘heel veel geld’ gaat: ‘Het is een grote zaak.’ De ongeveer twintig medewerkers van Car Driver Deals verliezen hun baan. Er zijn nog een kandidaten voor een doorstart bekend.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland