Actuele informatie over faillissementen en surseances

Curator dwingt gemeente Emmen tot openheid over faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  21 juli 2021
Al jarenlang weigert de gemeente Emmen openheid van zaken te geven over het pijnlijke faillissement van het plaatselijke kunstencentrum CQ. Bij dit faillissement speelde de gemeente zelf een dubieuze hoofdrol. Via een Wob-procedure is curator Jeroen Sprangers er nu in geslaagd de stugge Drentse ambtenaren tot openheid te dwingen.

Waarom ging kunstencentrum CQ in Emmen failliet?

Kunstencentrum CQ verzorgde een breed aanbod aan muzieklessen, danslessen en allerlei andere artistieke uitingsvormen. Het centrum dat voor de regio van groot belang was werd gefinancierd door Emmen en Coevorden. Als grootste gemeente legde Emmen het meeste geld in. In juni 2014 ging CQ vrij onverwacht failliet. 2500 leerlingen moesten op zoek naar een andere leraar of begeleider, 75 medewerkers kwamen op straat te staan. Maar over wat precies de reden achter het faillissement tastten zij in het duister.

De gemeente Emmen zou kunstmatig schuld hebben gecreëerd

De kwestie vertroebelt al jaren de verhoudingen in Emmen en omstreken. Partijen beschuldigen elkaar over en weer van ‘maffiapraktijken’: een term die in het rustieke Drenthe zelden wordt gebezigd. Zowel oud-medewerkers van het centrum als de curator hebben rechtszaken tegen de twee gemeenten aangespannen. Curator Sprangers vordert drie ton. Hoewel hun claim in april dit jaar door de rechtbank werd afgewezen, eisen voormalige werknemers 5,5 miljoen euro. Partijen stellen dat het faillissement opzet van de gemeenten was. Er zou onder meer sprake zijn geweest van het kunstmatig creëren van schuld.


Na Wob-procedure moet gemeente Emmen inzage geven

Al zeven jaar probeert curator Jeroen Sprangers te achterhalen wat er precies aan de hand was bij CQ. Van de gemeente Coevorden krijgt hij moeiteloos de gevraagde stukken; ambtenaren in het stadhuis van Emmen zijn minder scheutig. Zij stellen dat de documenten niet vrijgegeven kunnen worden omdat ze bedoeld waren voor ‘intern beraad’ en ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ weerspiegelen. Via een Wob-procedure heeft de curator nu gelijk gekregen. De gemeente Emmen moet nu per alinea aangeven waarom inzage wordt geweigerd.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland