Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bouwbedrijf failliet door gebrek aan kozijnen

Door:
Henk Hanssen
  |  23 juni 2021
Geen ongeduldige crediteuren. Geen schuld bij de Belastingdienst. Geen gebrek aan orders. En toch ging bouwbedrijf Profi Groep uit Enschede deze week failliet. Reden: gebrek aan kozijnen.

Prijs van bouwmaterialen fors gestegen

Handige thuiswerkers die de afgelopen maanden hun huis wilden verfraaien met een dakkapel of een schuifpui moesten ook al vaststellen dat er een fors prijskaartje aan hun ambitie hangt. Sinds het begin van dit jaar is de prijs van bouwmaterialen flink gestegen, vaak meer dan verdubbeld. Leveranciers dachten dat de vraag naar hout, aluminium, tegels en pvc als gevolg van de coronacrisis zou inzakken. Maar de verwachte vraaguitval bleef uit, de behoefte aan bouwmaterialen nam juist toe. En behalve de prijs nam ook de levertijd toe.

Duitse leverancier kon niet meer op tijd leveren

Doe-het-zelvers kunnen nog kiezen tussen het wegslikken van de financiële tegenvaller of het plan toch maar even uitstellen. Voor bouwprofessionals ligt dat anders. Een van de belangrijkste activiteiten van de Profi Groep was het plaatsen van kunststof kozijnen. Begin deze maand kreeg Profi van de Duitse leverancier Schüco te horen dat zij niet konden aangeven wanneer de bestellingen van veelgebruikte profielen zouden worden geleverd. ‘Dan kun je dus niks meer plannen,’ zegt Roy Middelbos van Profi in een interview met dagblad Tubantia. ‘Je kunt ook geen andere materialen zoals glas bestellen. Op die manier kun je niet werken.’


Meer mkb-bedrijven in problemen door schaarste grondstoffen

Samen met zijn twee mede-eigenaren nam Middelbos het besluit om zelf het faillissement voor het bedrijf aan te vragen. Curator Carl Luttikhuis van TLC Advocaten vertelde tegen de krant dat hij een zeldzame situatie aantrof. Een keurige administratie. Geen achterstallige salarisbetalingen. Een boek vol met orders. En toch een failliete onderneming. Analisten vrezen dat nog veel meer mkb-bedrijven het moeilijk gaan krijgen door de gestegen prijzen en de schaarste aan grondstoffen.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland