Actuele informatie over faillissementen en surseances

Biomassacentrale Meppel ziet faillissement dichtbij komen

Door:
Henk Hanssen
  |  26 mei 2021
Het werd gepresenteerd als dé methode voor verduurzaming van de energievoorziening. Maar inmiddels staat vast dat het stoken van biomassa geen deel van de oplossing maar een deel van het probleem is. De tien jaar geleden in Meppel opgestarte biomassacentrale ziet nu zelfs een faillissement dichterbij komen.

Biomassacentrale moest energieneutrale ambities waarmaken

Aan ronkende doelstellingen is geen gebrek wanneer de gemeente Meppel zijn plannen ontvouwt voor de wijk Nieuwveense Landen. De gemeente wil in 2040 klimaatneutraal zijn en in het kader van de daartoe vereiste transitie worden de 420 woningen gasloos en zo energieneutraal mogelijk aangelegd. ‘De verdergaande ambitie is dat Nieuwveense Landen uiteindelijk zelfs energieleverend wordt,’ zo klinkt het in de stukken. De ambitie moet mede worden gerealiseerd door een biomassacentrale.

Fraaie woorden over biomassa bleken loze kreten

Schoon en veilig. Een reductie van CO2 met 78 procent. Een op omgevingsaspecten als geluid, stikstofdepositie, luchtkwaliteit en geur beoordeelde verbrandings- en koelinstallatie. In het bestemmingsplan van destijds werden vele fraaie woorden gewijd aan de energieopwekking via het stoken van ‘gecertificeerde houtpellets’. Nu wordt echter steeds duidelijker dat het geruststellende duurzaamheidsjargon niet meer behelst dan meer een verzameling loze kreten.


Eigenaren MeppelEnergie met handen in het haar

De centrale wordt geëxploiteerd door MeppelEnergie bv. Aandeelhouders: de gemeente Meppel en de regionale netbeheerder Rendo. De partners, die beiden voor de helft eigenaar zijn, zitten inmiddels met de handen in het haar. MeppelEnergie is zwaar verliesgevend. Rendo moest alleen al in 2020 drie ton afschrijven op het project. ‘De tijd heeft ons geleerd dat er veel meer oplossingen zijn,’ zei directeur Eddy Veenstra gisteren tegen RTV Drenthe. ‘Mensen die daar een kavel kopen, kiezen een individuele oplossing, zoals een waterpomp.’ De directeur beschouwt ‘liquidatie’ van MeppelEnergie als een reële optie.

Natuurbeschermers eisen sluiting van centrale

De energie-exploitant kampt namelijk ook nog met andere problemen. Uit documenten die de gemeente onlangs na een Wob-verzoek van de Natuurbeschermingswacht Meppel heeft vrijgegeven, blijkt dat aan de ‘groene’ energiecentrale ook andere bezwaren kleven. Bewoners klagen over zwarte rook die neerslaat in de wijk, over stankoverlast en geluidshinder van de koeling. Bij metingen werd een overschrijding van 10 decibel vastgesteld. De Natuurbeschermers stellen bovendien dat de biomassacentrale in bedrijf is genomen zónder dat het over de benodigde vergunningen beschikte. Op 5 mei hebben zij de provincie Drenthe om handhaving gevraagd en het verzoek ingediend de centrale te sluiten.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland