Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curatoren Imtech dreigen banken met claim van honderden miljoenen

Door:
Henk Hanssen
  |  21 april 2021
Hebben ING, Rabobank en ABN Amro faillissementsfraude gepleegd? Dat is wat de curatoren van Koninklijke Imtech, het installatiebedrijf dat in 2015 failliet ging, vermoeden. Kort voor het bankroet zouden de banken en andere financiers het Imtech-bestuur zover hebben gekregen waardevolle bedrijfsonderdelen aan hen te verpanden. Bij een faillissement hebben pandhouders een veel sterkere positie dan andere schuldeisers.
Gerelateerde dossiers:

Curatoren Imtech al zes jaar verwikkeld in juridische strijd

Bijna zes jaar na het faillissement zijn banken, andere financiële dienstverleners en curatoren nog altijd in een bittere strijd verwikkeld over wie er moet opdraaien voor het dramatische bankroet van Imtech nv. Bij de ondergang van Koninklijke Imtech, een onderneming met een historie die terugging tot 1860, verloren meer dan twintigduizend werknemers hun baan. Het was het grootste faillissement uit de naoorlogse historie. Talloze bouwprojecten, waaronder de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, liepen in het honderd omdat aannemers plotseling op zoek moesten naar een ander bedrijf dat de kabels, liften, roltrappen en klimaatbeheersingssytemen wilde installeren.

Accountants van KPMG berispt door tuchtkamer

Aanvankelijk richtten de curatoren Jeroen Princen en Paul Peters zich op de rol van de accountants van KPMG: zij zouden hun controlerende taken schromelijk hebben verwaarloosd. KPMG bleef echter hardnekkig ontkennen. Maar na een langdurig juridisch gevecht kreeg het trotse accountantskantoor uit Amstelveen begin dit jaar toch een niet mis te verstane tik op de vingers: de Accountantskamer verklaarde de klachten deels gegrond. Volgens de tuchtkamer is er ‘in strijd gehandeld met de fundamentele beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en van professioneel gedrag’. Verschillende accountants werden berispt.

Advocaten Imtech declareerden 55 miljoen euro aan uren

De curatoren probeerden ook advocaten van het prestigieuze De Brauw Blackstone Westbroek voor het gerecht te slepen. Samen met banken en andere financiers deden zij hun best om een zo rooskleurig mogelijk beeld te schetsen van de financiële situatie bij Imtech, stelden de curatoren. Door misleidende adviezen en forensische rapporten te verstrekken probeerden ze

beleggers over te halen ruim een miljard in Imtech te investeren. Ook werd de huisadvocaat excessief en onverantwoord declaratiegedrag verweten: in de laatste jaren tot aan de ineenstorting factureerde De Brauw voor ca. 55 miljoen euro aan uren. In december vorig jaar besloot de Raad van Discipline Amsterdam echter om de klachten van de curatoren niet ontvankelijk te verklaren.

Banken Imtech beticht van faillissementsfraude

Inmiddels richtten de curatoren hun pijlen specifiek op de rol die de grootbanken en andere financiers hebben gespeeld in de aanloop naar het faillissement. Princen en Peters beschuldigen de kredietverstrekkers ervan het Imtech-bestuur te hebben aangezet tot een reorganisatie waardoor zij waardevolle bedrijfsonderdelen in onderpand kregen. Als pandhouder hadden zij bij het faillissement van Imtech een veel sterkere verhaalspositie. ‘Dat riekt naar faillissementsfraude,’ stellen de curatoren vandaag in een groot stuk dat het FD aan deze affaire wijdt. De banken verweren zich in de krant niet inhoudelijk tegen deze aantijging – met als argument dat het nog aan een dagvaarding ontbreekt – maar zetten wel een andere aanval in. Zij klagen dat de curatoren teveel geld uitgeven aan hun eigen salaris zodat er niets meer in de boedel overblijft.

Meer nieuws over dit onderwerp
Curatoren Imtech gaan Lange Frans achterna Henk Hanssen | 04-11-2020
Meer faillissement nieuws
Weer houtbewerker in problemen interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024
Nederlandse tak Esprit vraagt faillissement aan Fashion United | dinsdag 23 juli 2024
Lancier failliet interieurjournaal | dinsdag 23 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 22 juli 2024 Van de redactie | maandag 22 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland