Actuele informatie over faillissementen en surseances

Redt het publiek de Hermitage van het faillissement?

Door:
Henk Hanssen
  |  21 april 2021
Hermitage Amsterdam staat op de rand van een faillissement. Om de acute geldnood te lenigen heeft het museum voor 1 mei één miljoen euro nodig. De Hermitage ontvangt geen structurele subsidie: alleen donaties van particulieren kunnen de Hermitage redden. De helft is al binnen, maakte de directeur vandaag bekend. Lukt het om voor binnen tien dagen nóg een half miljoen binnen te harken?

Hermitage Amsterdam zwaarder geraakt door coronamaatregelen

‘We hebben u nu echt nodig!’ staat er met grote blauwe letters op de website van Hermitage Amsterdam. Direct daaronder gevolgd door een dramatische oproep: ‘De Coronacrisis heeft de Hermitage Amsterdam diep getroffen. Zestien jaar lang zijn we er altijd geweest voor u, onze bezoekers en vrienden. Steeds zonder subsidie. Nu, na een jaar van langdurige lockdowns zonder bezoekers, is het moment aangebroken dat we om uw hulp moeten vragen.’

Hermitage Amsterdam opereert als eigen ondernemer

De sinds 2009 in het monumentale voormalige verpleeghuis aan de Amstel gevestigde Hermitage is in meerdere opzichten een uniek museum. Zo heeft het geen eigen collectie: Hermitage Amsterdam is een franchiseonderneming van de Hermitage in Sint-Petersburg. De kunst die op de exposities in Nederland wordt getoond is afkomstig uit de buitengewoon omvangrijke Russische collecties. Hermitage Amsterdam ontvangt ook geen structurele bijdrage uit de pot van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. ‘Voor de exploitatie zijn we eigen ondernemer,’ zoals directeur Annabelle Birnie graag zegt.


Hermitage heeft kwart van personeel ontslagen

Dit betekent dat de Hermitage nog zwaarder dan andere musea onder de coronamaatregelen lijdt.  De geldstroom uit de kaartverkoop, die zeventig procent van de inkomsten moet genereren, is geheel opgedroogd. Vorig najaar is een kwart van het personeel ontslagen. ‘Het is echt vijf voor twaalf,’ zei directeur Annabelle Birnie een paar weken geleden bij de start van de inzamelingsactie, ‘de bodem van de reserves is in zicht.’ Birnie is blij dat het museum nu de helft van het streefbedrag binnen heeft maar ze benadrukt dat een half miljoen niet genoeg is om het museum open te kunnen blijven houden.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland