Actuele informatie over faillissementen en surseances

Fans naar rechter om faillissement van Feyenoord te voorkomen

Door:
Henk Hanssen
  |  3 maart 2021
Supporters van Feyenoord die zich hebben verenigd in het collectief Stadion op Zuid, stappen naar de Raad van State om te voorkomen dat hun club straks failliet gaat. De groep meent dat de voorgenomen bouw van het nieuwe stadion de club naar een bankroet zal leiden. De gemeenteraad stemde eind vorig jaar in met het plan. Via een zaak bij de hoogste bestuursrechter wil de groep dit akkoord torpederen.

Beroepsprocedure om Feyenoord City van tafel te krijgen

Het moet een van Rotterdams grootste stedenbouwkundige projecten ooit worden met het nieuwe stadion als stralend middelpunt. Inmiddels is Feyenoord City de inzet van strijd die stad en supporters niet bij elkaar brengt maar juist verdeelt. Binnenkort verplaatst het strijdtoneel zich naar de hoogste bestuursrechter, de Raad van State. Stadion op Zuid, een snel groeiende groep van honderden bezorgde supporters, start bij de Raad een beroepsprocedure om het bestemmingsplan Feyenoord City van tafel te krijgen.

Nieuwe stadionplan Feyenoord kost 1,5 miljard

Over de plannen voor een stadion dat de roemruchte Kuip moet vervangen wordt in Rotterdam al minstens even lang gesoebat als over het eeuwige spitsenprobleem van Feyenoord. In de eerste schetsen uit 2006 gingen club en gemeente nog uit van een ‘Nieuwe Kuip’ die op sportcomplex Varkenoord, vlakbij Stadion Feijenoord, zou verrijzen. Het plan is geleidelijk uitgegroeid tot een groot gebiedsontwikkelingsproject dat onder meer voorziet in een jachthaven, een hotel, een spa, 3700 woningen, een park en een halve kilometer lange promenade met winkels, horeca en attracties. Kosten: 1,5 miljard.


Plan Feyenoord City is op drijfzand gebaseerd

Megalomaan, oordelen de verontruste supporters. Uit analyses die zij hebben laten maken blijkt dat de financiële uitvoerbaarheid op drijfzand is gebaseerd. Zij vrezen dat Feyenoord City de molensteen wordt die de club naar de bodem van de Maas zal trekken. Via hun site stadionopzuid.nl hebben de fans geld ingezameld om de procedure te kunnen beginnen. De gemeenteraad van Rotterdam ging op 18 december met één stem verschil akkoord met het bestemmingsplan. Veel raadsleden uitten grote aarzelingen over de haalbaarheid. Ellen Verkoelen, raadslid van 50plus, zei dat het dossier tal van ‘geheime documenten, valse voorwendselen en ingeregen leugens’ bevatte.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland