Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bierbrouwer AB InBev voorziet faillissement duizenden horecaondernemers

Bron: FaillissementsDossier.nl   |  24 februari 2021
Anheuser-Busch InBev, de grootste bierproducent ter wereld, voorspelt dat in Nederland duizenden cafés en restaurants failliet zullen gaan. Alle eet- en drinkgelegenheden zijn sinds half oktober gesloten. Door het uitblijven van enig perspectief wordt de situatie onhoudbaar.

‘Complete horecasector wordt naar de slachtbank geleid’

Als er niets verandert wordt de complete horecasector naar de slachtbank geleid. Met deze niet mis te verstane woorden waarschuwt Mark Hanssen, directeur van AB InBev Nederland, het kabinet. Eigenaren van cafés en restaurants behoren tot de ondernemers die het zwaarst zijn getroffen door de coronamaatregelen. Sinds zij op 14 oktober hun deuren moesten sluiten, is er geen pilsje meer getapt en geen biefstukje meer geserveerd. En ook nu de temperatuur naar de twintig graden oploopt en pleinen en park volstromen, liggen de terrassen er verlaten bij.

Kabinet biedt horeca geen perspectief op heropening

Tot voor kort behoorde de horeca tot een van de snelste groeiende sectoren van de economie. Volgens het CBS steeg het aantal bedrijven van 45.000 in 2010 naar ruim 60.000 in 2019. Maar inmiddels lijkt de bedrijfstak die aan ruim 350.000 mensen werk bood er niet meer toe te doen. Ook gisteren besteedden Mark Rutte en Hugo de Jonge tijdens hun persconferentie nauwelijks een woord aan de horeca. Ondanks al de inspanningen van de sector - looproutes, bezoekersregistratie, ventilatiesystemen en ga zo maar door – is er geen enkel perspectief op heropening.

Heineken en AB InBev: 10 tot 15 procent van de cafés en restaurants gaat failliet

Horecaondernemers zijn lamgeslagen, concludeert Mark Hanssen, directeur van AB InBev Nederland. Begin deze week zocht hij de media op met een indringende boodschap. Als de maatregelen niet worden versoepeld, stevenen duizenden horecabedrijven op een faillissement af. Net als Dolf van den Brink, bestuursvoorzitter van Heineken, gaat Hanssen ervan uit dat tien tot vijftien procent van de cafés en restaurants het niet redt. Ook voor de brouwer van Hertog Jan, Leffe en Corona zelf is de situatie somber. ‘In januari werd er 92 procent minder verkocht aan de sector. Het is een van de slechtste maanden ooit,’ zei hij tegen RTL Nieuws.

Wie is

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland