Actuele informatie over faillissementen en surseances

Wereldberoemde jachtenbouwer uit Zaandam failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  21 oktober 2020
De Keizer Marine Engineering, een familieonderneming die is gespecialiseerd in de elektronische installaties van superjachten, is bankroet. Een paar dagen geleden vroegen de eigenaren zelf het faillissement aan. Bij De Keizer werkten ongeveer 450 mensen vanuit verschillende vestigingen in Nederland en het buitenland.

Te snelle groei en coronacrisis deden De Keizer de das om

Op vacaturesites vraagt De Keizer Marine Engineering nog altijd om elektromonteurs en teamleiders maar in de praktijk wacht ambitieuze sollicitanten een bittere teleurstelling. Geen reisjes naar Monaco, Palm Beach, Antibes en andere fijne plekjes waar de ‘rich and famous’ hun jachten laten dobberen. Een droombaan bij de vermaarde jachtenbouwer zit er niet meer in. De Keizer, in 1965 opgericht door de grootvader van de huidige eigenaren, is afgelopen vrijdag door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard. Volgens Sjoerd en Niels Keizer, die de onderneming in 2006 van hun vader overnamen, is het bedrijf ten onder gegaan aan een combinatie van te snelle groei, de coronacrisis en ‘inefficiënties in de bedrijfsvoering en klantcontracten’.

 ‘The guys in red’ van De Keizer bouwden mee aan superjachten

‘The guys in red’, noemden ze zich zelf. In flitsende filmpjes presenteerden de specialisten van De Keizer zich als een hecht innovatief team waar geen uitdaging teveel voor was. Of het nu ging om een jacuzzi op het dek, een hypermoderne beveiligingsinstallatie, de nieuwste navigatietechnologie of een geautomatiseerd helikopterplatform: de altijd in signaalrood geklede jongens losten het op. Tot hun klanten behoorden types als Bernard Arnault, de topman van Louis Vuitton die met een geschat vermogen van 95 miljard dollar op de vijfde plek van Bloombergs Billionaires Index prijkt. Arnault liet op de werf in Zaandam de bedrading aanleggen voor zijn superjacht Symphony, een 101,5 meter lang, in Nederland gebouwd jacht dat onder meer is uitgerust met een outdoor cinema, een bubbelbad en een zwembad met een bodem van glas.


Voor De Keizer zou een reddingsplan in de maak zijn

De Keizer mocht voor de superrijken werken, met de eigen financiën ging het intussen al jaren niet best. Volgens het Noordhollands Dagblad werd in 2018 een operationeel verlies geleden van 6,1 miljoen. Op de balans stonden een negatief eigen vermogen van 1,7 miljoen en kortlopende schulden van in totaal 15 miljoen. De door de rechtbank aangestelde curator, Alexander Claus van Haut Legal, zei tegen de krant dat de cijfers in 2019 verder verslechterden. Samen met zijn collega, Rocco Mulder van Pot Jonker Advocaten uit Haarlem, onderzoekt Claus de mogelijkheden voor een doorstart. Verschillende Nederlandse werven zouden betrokken zijn bij het opstellen van een reddingsplan. De ca. 450 medewerkers van De Keizer zijn allemaal ontslagen.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland