Actuele informatie over faillissementen en surseances

Eerste grote touroperator, Tenzing Travel, failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  15 juli 2020
De coronacrisis heeft zijn eerste grote slachtoffer in de reisbranche geëist. De Amsterdamse verre reizenspecialist Tenzing Travel is failliet verklaard. Het bedrijf, waar 75 mensen werken, heeft het faillissement zelf aangevraagd.

Sherpa Tenzing Norgay als voorbeeld

Tenzing Travel ontstond vijf jaar geleden na een management buy-out waarbij directeur Hans de Wilde een aantal activiteiten overnam van het Zwitserse Kuoni Travel. De Wilde legde zich met succes toe op verre reizen. De tochten werden op maat samengesteld door adviseurs die zich op eigen ervaring konden baseren. ‘Wij willen de Tenzing zijn voor onze klanten,’ zo karakteriseerde De Wilde de doelstelling van zijn bedrijf. De Nepalese sherpa Tenzing Norgay, die in 1953 dankzij een uitmuntende voorbereiding de Nieuw-Zeelander Edmund Hillary als eerste naar de top van de Mount Everest wist te loodsen, gold als een lichtend voorbeeld voor de touroperator.

Tenzing Travel: omzet zou met 85 tot 90 procent teruglopen

Vooral het segment verre reizen is zwaar getroffen door de coronacrisis. Met uitzondering van Aruba en Curaçao staat het reisadvies voor landen buiten Europa nog steeds op oranje: niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Tenzing Travel zag aankomen dat de omzet voor dit jaar met 30 miljoen zou dalen: een terugval van 85 tot 90 procent. ‘Tel daarbij op de opgebouwde voucherverplichtingen, het ontbreken van sectorspecifieke steunmatregelen en de onzekerheid voor wat betreft verre reizen de komende één tot twee jaar, dan snap je dat we geen andere keuze hadden,’ verklaarde De Wilde in het vakblad Travmagazine.


‘Faillissement Tenzing Travel is het begin van de storm’

Hoewel er op slecht nieuws werd gerekend, komt het zelfgekozen bankroet van Tenzing Travel toch hard aan in de reisbranche. ANVR-topman Frank Oostdam spreekt op Reisbizz.nl van ‘een zwarte dag voor de reissector’ en typeert het faillissement van Tenzing Travel als ‘het begin van de storm’. Oostdam gaat er vanuit dat in de reisbranche een derde van de werkgelegenheid verloren zal gaan. Erik-Jan Reuver, directeur van de Stichting Garantiefonds, noemde het faillissement van Tenzing ’doodzonde’. 

Meer nieuws over dit onderwerp
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland