Actuele informatie over faillissementen en surseances

KVK-peiling: dertig procent ondernemers sluit faillissement niet uit

Door:
Henk Hanssen
  |  3 juni 2020
Drie op de tien ondernemers sluit niet uit dat zij als gevolg van de coronacrisis failliet gaan. Van deze groep kan twee derde het nog niet inschatten, een derde gaat er vanuit binnen afzienbare tijd failliet te gaan. Dit blijkt uit de juist gepubliceerde flitspeiling van KVK. KVK ondervroeg ruim 1800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei om inzicht te krijgen op de impact van de coronacrisis.

Tien procent ondernemers verwacht failliet te gaan

Zeventig procent van de tien ondernemers verwacht dat hun bedrijf de coronacrisis ‘zeker of waarschijnlijk’ wèl overleeft. Dertig procent leeft in grote onzekerheid. Een derde van hen verwacht het eind van de coronacrisis niet te halen, voor twee derde is nog te vroeg om deze conclusie te trekken. In de cultuur, sport en recreatie, detailhandel, horeca en persoonlijke dienstverlening zijn de ondernemers nog pessimistischer gestemd. In deze sectoren kan vier op de tien ondernemers nog niet zeggen of ze tijdens deze crisis overeind blijven.

Onzekerheid over opdrachten of klanten

Uit de toelichting die respondenten geven blijkt dat ondernemers aangeven te kunnen overleven omdat ze voldoende buffers of reserves hebben opgebouwd, weinig vaste lasten hebben, overheidssteun ontvangen, creatief zijn, maar ook omdat ze positief willen blijven. De ondernemers die onzeker zijn over hun toekomst noemen onzekerheid over het binnenhalen van opdrachten of klanten als belangrijke oorzaak. Verder stellen ze dat hun lot sterk wordt bepaald door de duur van de crisis en de genomen maatregelen. Sommige ondernemers verklaren dat ze hun schulden niet meer kunnen afbetalen.

Ondernemers: verlichting na versoepeling coronamaatregelen blijft beperkt

Sinds de versoepeling van de maatregelen die het kabinet op 6 mei bekendmaakte, heeft 25 procent van de ondernemers positievere verwachtingen over hun financiële situatie. Dit geldt vooral voor ondernemers uit de sectoren gezondheid en persoonlijke dienstverlening, voornamelijk omdat ze weer aan het werk kunnen. Veertig procent geeft aan dat dit geschetste perspectief geen verandering in de financiële situatie tot gevolg heeft. Ondernemers uit de horeca en cultuur, sport en recreatie stellen dat hun verwachtingen na de versoepeling negatiever zijn geworden omdat toen duidelijk werd dat ze minder klanten mochten ontvangen.


Positieve impact coronacrisis

Meer dan acht op de tien ondernemers meldt dat de coronacrisis tot nu toe een negatieve impact op hun financiële situatie heeft gehad; zes op de tien spreekt van een grote negatieve impact. Velen van hen zijn actief in de horeca, persoonlijke dienstverlening en cultuur, sport en recreatie. Twee op de tien ondernemers geeft aan dat de crisis vrijwel geen invloed heeft op hun financiële situatie. Een klein deel spreekt zelfs van een positieve impact, bijvoorbeeld omdat ze minder tijd kwijt zijn aan reizen en ook minder reiskosten hoeven te maken terwijl de inkomsten gelijk blijven. Deze positieve impact wordt het meest ervaren in de bouw, de ICT en de media.

Focus ondernemers ligt bij vinden en behouden van klanten

Ondernemers geven aan momenteel vooral bezig te zijn met het vinden en behouden van klanten. Voor zzp’ers geldt dit in grotere mate dan voor het mkb. Mkb’ers besteden meer tijd aan het orde brengen van de financiën, het realiseren van kostenbesparingen, financieringen of extra kapitaal vinden en het optimaliseren van interne processen. Daarnaast zijn alle ondernemers bezig met voorbereidingen en aanpassingen om te voldoen aan de anderhalvemeterregel.

KVK-Flitspeiling

De KVK-Flitspeiling is een continue meting van een beperkt aantal vragen om zicht te krijgen op de impact van de coronacrisis en hoe ondernemers aankijken tegen de steunmaatregelen van de Rijksoverheid. Meer informatie vind u op https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/overheid/economisch-inzicht-met-data-van-de-kvk/kvk-flitspeiling/

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland