Actuele informatie over faillissementen en surseances

Scoutingclub failliet door duizenden beschuldigingen seksueel misbruik

Door:
Henk Hanssen
  |  19 februari 2020
Michael Jordan was er lid van. En Steven Spielberg, Neil Armstrong, Martin Luther King en John F. Kennedy. Maar de fameuze reputatie van de Amerikaanse boy scouts is aangetast door beschuldigingen over seksueel misbruik. Boy Scouts of America, de grootste scoutingorganisatie van de VS, zag zich gisteren genoodzaakt faillissement aan te vragen.

Duizenden beschuldigingen van seksueel misbruik

Uitdaging. Tentenkampen. Knopen leggen. Sinds jaar en dag associëren we scouting met avontuurlijke activiteiten als spoorzoeken, zee verkennen en vuurtje stoken. Daarnaast gaan de scouts prat op hun normen en waarden rond samenwerking, moed en respect voor elkaar. Het is dan ook pijnlijk dat Boy Scouts of America, met ruim twee miljoen jeugdleden en een miljoen volwassen vrijwilligers de grootste scoutingorganisatie van de VS, getroffen wordt door duizenden beschuldigingen van seksueel misbruik.

Programma gericht op voorkomen seksueel misbruik

De beschuldigingen hebben voornamelijk betrekking op gebeurtenissen uit de jaren zeventig. BSA erkent dat er in het verleden sprake is geweest van misstanden. Al in 1988 ontwikkelde de organisatie een speciaal programma, het Youth Prevention Program, met allerlei maatregelen gericht op het zoveel mogelijk voorkomen van misbruik. In een open brief gericht aan slachtoffers betuigde Jim Turley, de voorzitter van BSA, gisteren zijn diepe spijt voor situaties waarin het beleid tekort is geschoten en onschuldige kinderen heeft beschadigd.


Miljoenen dollars aan schadevergoeding 

BSA ziet zich geconfronteerd met honderden rechtszaken waarin miljoenen dollars aan schadevergoeding wordt geëist. Slachtoffers maken onder meer melding van ongewenst knuffelen, blootstelling aan pornografische afbeeldingen en gedwongen anale en orale seks. BSA heeft nu een zogenaamd ‘chapter 11-faillissement’ aangevraagd. Onder deze regeling, vergelijkbaar met een uitgebreide vorm van surseance van betaling, krijgen de scouts de gelegenheid zich financieel te reorganiseren.

Fonds voor compensatie slachtoffers

BSA heeft alle slachtoffers van seksueel misbruik opgeroepen zich te melden. De organisatie kondigde aan een fonds op te richten waarmee slachtoffers zullen worden gecompenseerd. Eerder vroegen ook katholieke kerken en de turnbond van de VS, USA Gymnastics, een ‘chapter 11-faillissement’ aan om te voorkomen dat zij zouden bezwijken aan de afhandeling van misbruikclaims.  

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland