Actuele informatie over faillissementen en surseances

‘Automaker Nissan in 2022 failliet’

Door:
Henk Hanssen
  |  22 januari 2020
De voormalige ceo van Nissan en Renault voorspelt dat de Japanse autofabrikant binnen twee tot drie jaar failliet gaat. Carlos Ghosn deed deze uitspraken eind vorig jaar tijdens een serie interviews met zijn Japanse advocaat, Nobuo Gohara. Dit maakte de advocaat vandaag zelf bekend tijdens een geruchtmakende persconferentie in Tokyo.

Verdenking van belastingontduiking en fraude

De voormalige bestuursvoorzitter kwam gedurende twee maanden vijf keer met zijn advocaat bijeen voor gesprekken die tot publicatie van een boek moest leiden. Carlos Ghosn oefende jarenlang leidende functies uit bij Renault, Nissan en Mitsubishi. In november 2018 werd de veelgeprezen topman door Nissan op staande voet ontslagen wegens verdenking van belastingontduiking en fraude. In januari 2019 trok hij zich ook terug als baas bij Renault.

Een geheime bonus van 94 miljoen dollar 

Volgens de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC toucheerde Ghosn tussen 2009 en 2018 een geheime bonus van 94 miljoen dollar. Ghosn ontkende de aanklacht maar trof wel een schikking met de SEC: hij betaalde een boete van een miljoen dollar en stemde ermee in dat hij tien jaar lang geen beursgenoteerd bedrijf zou leiden. Omdat justitie in Japan hem ook voor andere zaken wilde vervolgen, werd de voormalige topman gearresteerd en later onder huisarrest geplaatst.

Spectaculaire ontsnapping uit Tokyo

Met een spectaculaire vlucht – waarbij hij zich à la Hugo de Groot in een kist verborg – wist de 65-jarige Ghosn eind december vorig jaar uit Japan te ontsnappen. Sindsdien verblijft Ghosn, een Braziliaan van Libanese origine, in Beiroet. Hij zei geen vertrouwen te hebben in de rechtsgang in Japan waar bijna alle zaken die voorkomen in een veroordeling eindigt.


Complot tegen Ghosn

Ook advocaat Nobuo Gohara oefende tijdens zijn persconferentie vandaag kritiek uit op de zaak tegen Ghosn. ‘Nissan en de officieren van justitie werken samen om hem van een misdaad te kunnen betichten,’ zei hij tegen persbureau Bloomberg. Gohara wijdde niet uit over de redenen dat Nissan volgens Ghosn onafwendbaar op een bankroet afstevent. Hij zei wel dat zijn cliënt hem toestemming had gegeven voor zijn uitspraken. 

Nissan: ‘Geen commentaar’

Nissan weigerde commentaar te geven op de voorspelling van Ghosn. De Japanse automaker kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. In november vorig jaar kondigde het bedrijf een daling van de kwartaalwinst aan van 54,8 procent. Voor het hele fiscale jaar werd de winstverwachting met 35 procent naar beneden bijgesteld.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland