Actuele informatie over faillissementen en surseances

Accountants zitten nog steeds te slapen bij faillissementen

Door:
Henk Hanssen
  |  15 januari 2020
Na vijf jaar onderzoek komt een commissie van accountants tot de snoeiharde conclusie dat politiek Den Haag moet ingrijpen: de sector is zelf niet bij machte om de vereiste kwaliteitsverbeteringen door te voeren. De commissie werd ingesteld na een reeks schandalen waaruit bleek dat accountants bij faillissementen verzuimden hun wettelijke controletaak uit te oefenen.

Accountants zijn verwende leerschuwe pubers

Te weinig kritisch vermogen. Een te positief zelfbeeld. Het lijken kwalificaties die een middelbare schooldocent reserveert voor een verwende leerschuwe puber maar het is de mening van een onderzoekscommissie die tot taak heeft het vertrouwen in de accountancy te herstellen. Deze Monitoring Commissie Accountancy (MCA) werd in 2015 door toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ingesteld. Aanleiding was de reeks faillissementen – van onder meer DSB Bank, installateur Imtech, het Zwolse energiebedrijf Econcern en automatiseerder Landis – waarbij later bleek dat accountants hun toezichthoudende rol onvoldoende uitoefenden.

Gedrag accountants immuun voor schorsingen, berispingen en boetes 

Jaarrekeningen waar mee was geknoeid glipten toch door de controle. Ook werden cijfers die een veel te rooskleurige voorstelling van zaken gaven van een beëdigde handtekening voorzien. Berispingen, schorsingen, boetes en schikkingen met het OM werkten niet. Met het aantreden van de onafhankelijke commissie gaf Dijsselbloem de sector nog een laatste kans om zelf schoon schip te maken. Na vijf jaar onderzoek komt de MCA tot de ontluisterende slotsom dat de beroepsgroep ondanks vele beloftes niet verder komt dan wat cosmetische verbeteringen.


Commissie roept politiek op tot strenge maatregelen

Om de bedrijfscultuur binnen de sector werkelijk te doorbreken roept de commissie de politiek op om strenge maatregelen door te voeren. Zo moet de almachtige invloed van de NBA, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, worden ingetoomd. Verder zouden accountantskantoren die te weinig controles uitoefenen hun vergunning moeten verliezen, aldus de commissie.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland