Actuele informatie over faillissementen en surseances

Weer klap voor winkelstraten: drie modeketens sluiten de deur

Door:
Henk Hanssen
  |  8 januari 2020
2020 begint met een klap voor de winkelstraat. Niet vanwege vuurwerk maar door het vertrek van drie modeketens. Didi, Steps en Promiss, zullen de deur sluiten. Moederbedrijf FNG maakte bekend dat alle 14 Promiss-filialen en 38 van de 50 Steps-winkels dit voorjaar dichtgaan. Voor Didi valt het doek waarschijnlijk eerder: dit damesmodeconcern met 81 winkels is gisteren failliet verklaard.

Digital first strategie

‘FNG versnelt haar digital first strategie.’ Zo betitelt de in het Vlaamse Mechelen zetelende directie van Fashion Group FNG haar rigoureuze besluit om tientallen fysieke winkels op te doeken. In een ronkend persbericht wordt gesteld dat achter de sluiting welbeschouwd klinkende resultaten schuilgaan. De twee merken, Steps en Promiss, realiseren inmiddels al vijftig procent van hun omzet online, via de eigen webshops en via partners als Zalando en Wehkamp. Kortom, de sluiting is niets anders dan een logische evolutie. ‘FNG evolueert mee,’ legt Richard Turk, directeur van FNG Nederland uit. ‘Wij zien wekelijks een verdere versnelling in het online-shopgedrag van onze klanten. Door vanaf nu volledig te focussen op dit digitale succes kunnen we onze klant nog beter en sneller bedienen.’

FNG: een van de grootste modeverkopers van de Benelux 

Het zowel aan de Brusselse als de Amsterdamse beurs genoteerde FNG is in betrekkelijk korte tijd uitgegroeid tot een grote internationale speler. In de Benelux hoort het bedrijf bij de grootste modeverkopers. De onderneming werd zo’n vijftien jaar geleden opgericht door drie studievrienden uit Vlaanderen. Nadat het bedrijf in België veel succes boekte met de ontwikkeling van het eigen kindermodemerk Fred & Ginger, zette het in 2012 met de overname van Claudia Sträter de stap naar de Nederlandse modemarkt. Een reeks ketens volgde, waaronder Miss Etam, Expresso, schoenenwinkel Brantano en, een paar jaar geleden, Steps en Promiss.


Afscheid van ‘buy-and-build’-strategie? 

Met de nieuwe ‘digital first’ strategie lijkt FNG voorlopig afscheid te nemen van de ‘buy-and-build’-gedachte die tot op heden het beleid bepaalde. Bij Steps en Promiss werken 108 mensen in vaste dienst. 126 medewerkers hebben een tijdelijk contract. Bij de andere merken kan voor vijftig personeelsleden een positie worden gevonden, de rest van de banen verdwijnt. Sommige medewerkers bij Promiss maken voor de tweede keer mee dat hun winkel sluit. In 2015 werd Promiss meegezogen in het faillissement van grote zus Miss Etam. Na de overname door FNG keerden de Promiss-winkels weer terug.

Modeketen Didi failliet

Gisteren werd bekend dat ook modeketen Didi het niet vol weet te houden. Bij de 81 vestigingen werken 350 mensen in voltijdsbanen. Het in 1981 opgericht Didi behoort tot het concern van de Noord-Hollandse textielfamilie Elzas, de voormalig eigenaren van Steps. Hoewel Didi al jaren rode cijfers schrijft, keek de directie vorig jaar nog vol vertrouwen naar de toekomst. De introductie van klantenkaarten en een modernisering van de winkels hadden de cijfers positief beïnvloed, verklaarde directeur Yasha Elzas in een interview met een vakblad. Met het oog op een eventuele doorstart, blijven de winkels vooralsnog open. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland