Actuele informatie over faillissementen en surseances

‘Wereldeconomie slaapwandelt naar nieuwe financiële crisis’

Door:
Henk Hanssen
  |  23 oktober 2019
In niet mis te verstane bewoordingen heeft Mervyn King, de voormalige gouverneur van de Britse centrale bank, gewaarschuwd voor niets minder dan een economisch Armageddon. De kredietcrisis heeft tot enige hervorming geleid maar volgens King is veel te weinig ondernomen om een economische implosie te voorkomen.

Crisis met vernietigende consequenties

‘De wereld slaapwandelt naar een crisis die vernietigende consequenties zal hebben voor het democratische marktsysteem as we know it.’ Economen en bankiers die tijdens de jaarlijkse top van het IMF in Washington dachten een luchtige lezing van een gewezen maar nog altijd gezaghebbende centrale bankier te kunnen bijwonen, hadden het mis. De woorden van Mervyn King, van 2003 tot 2013 gouverneur van de Bank of England, deed de champagne bevriezen in de glazen.

Kredietcrisis leidde tot louter cosmetische aanpassingen

De diepe crisis van de jaren dertig heeft daadwerkelijk een nieuwe manier van denken en een intellectuele verandering teweeggebracht, aldus King. Maar de kredietcrisis heeft naar zijn idee alleen tot cosmetische aanpassingen geleid. ‘Door vast te houden aan de orthodoxie van monetaire politiek en door te doen alsof we het bancaire systeem veilig hebben gemaakt, slaapwandelen we naar een volgende crisis.’


Financieel Armageddon 

Voor de VS voorziet King zelfs een financieel Armageddon in geval de Federal Reserve – na de kredietcrisis – onvoldoende capaciteit heeft om de opdoemende problemen te bestrijden. King stelt dat het politieke en economische klimaat zelden zo gecompliceerd is geweest als nu, verwijzend naar de onzekerheden in Turkije en Argentinië, de handelsoorlogen die de VS met China en de EU uitvecht, de rellen in Hong Kong, de toenemende spanning tussen Frankrijk en Duitsland over de toekomst van de euro en de politieke conflicten in Washington die beletten dat de VS een leidende rol speelt.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland