Actuele informatie over faillissementen en surseances

Contractbeheerder ING-zzp’ers failliet verklaard

Door:
Henk Hanssen
  |  4 september 2019
TCP Direct bv, een Amsterdamse hr-dienstverlener die ING als grootste klant had, is definitief failliet verklaard. Drie weken geleden verleende de rechtbank al uitstel van betaling aan TCP. Het bedrijf regelde voor 850 bij ING werkzame zelfstandigen het salaris en de contracten.

DeGraaf Contracting betaalt facturen niet

TCP raakte in geldnood doordat een andere grote klant de facturen niet betaalde. Voor deze onderneming, DeGraaf Contracting uit Zaltbommel, had TCP in mei vorig jaar ruim vierhonderd medewerkers bij bouwbedrijven gedetacheerd. DeGraaf betoonde zich echter een notoire wanbetaler. Eind 2018 was pas de helft van de openstaande rekeningen betaald: TCP had nog 4,2 miljoen euro tegoed. Nadat DeGraaf de juistheid van de facturen in twijfel had getrokken, stelde een rechter vast dat er niets op aan te merken viel.

Huisbankier RBS nerveus

Omdat deze schuld medio 2019 verder opliep, begon huisbankier RBS nerveus te worden. Aan het eind van de zomer besloot de Britse bank het krediet van TCP te bevriezen. Hierdoor was TCP niet meer in staat om de salarissen van ‘haar’ zzp’ers te betalen, waaronder de 850 zelfstandigen die voor ING werkzaam waren. Tijdens de surseance van de afgelopen weken zocht bewindvoerder Herman Kreikamp samen met de directie van TCP koortsachtig naar een oplossing. ING was bereid een krediet tien miljoen euro te verstrekken maar de partijen konden het niet eens worden over de voorwaarden.


Geen kans op doorstart

‘De kans op een doorstart is nul,’ verklaarde Evert van der Weijden, mede-eigenaar en directielid van TCP, in het FD. Zijn grootste klant ING is inmiddels in gesprek met andere flexmakelaars. De bank heeft de salarissen van de via TCP werkzame zzp’ers gegarandeerd. TCP Direct was een onderdeel van TCP Solutions, een Brits bedrijf dat in diverse Europese landen op de hr-markt actief is. Het bedrijf had de laatste jaren juist een stormachtige groei doorgemaakt. Volgens het FD bedroeg de omzet vlak voor het faillissement circa 180 miljoen euro.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland