Actuele informatie over faillissementen en surseances

Kerkrade vreest faillissement Roda JC

Door:
Henk Hanssen
  |  8 mei 2019
Moeten de inwoners van Kerkrade straks bloeden voor het faillissement van Roda JC? Lokale politici vrezen van wel. Als de profclub failliet gaat, blijft de gemeente zitten met een tekort van negentien miljoen euro. Lokale politici zijn bang dat er straks op allerlei gemeentelijke uitgaven bezuinigd moet worden.

Kans op Eredivisie-ticket vervlogen

De hoop dat het verblijf in de Keuken Kampioen divisie niet langer dan een seizoen zou duren is vervlogen. Roda JC staat op een troosteloze dertiende plek. Een paar weken geleden werd de laatste kans op een play-off ticket naar de Eredivisie verspeeld. De geelzwarten verloren thuis met 0-2 van FC Den Bosch. Met het vooruitzicht dat het prachtige Parkstad Limburg Stadion volgend jaar opnieuw het decor zal zijn van potjes tegen Volendam en Helmond Sport, is er een verontrustende stilte neergedaald rond de Zuid-Limburgse club.

‘Vage krabbels en vraagtekens’

En dat terwijl het aan van alles ontbreekt. Een hoofdcoach, een algemeen directeur, een raad van commissarissen – in het organogram van Roda wemelt het van de naamloze vakjes. Roda-watcher Jimmy Leenders noteerde gisteren in De Limburger dat ‘wie voorzichtig de contouren van het Roda van volgend seizoen schetst niet verder komt dan wat vage krabbels en een hoop vraagtekens’. De tijd om orde op zaken te stellen dringt. Voor 15 juni moet bij de KNVB een nieuwe begroting worden ingediend.

Redding door ondernemersstichting

Ondanks een sterk seizoenslot – in de laatste zeven wedstrijden werden twaalf punten gepakt –degradeerde Roda vorig jaar uit de Eredivisie. In de halve finale van de play-offs wist de club haar plek in de hoogste voetbalcompetitie niet veilig te stellen: de Limburgers verloren van outsider Almere City. Na dit echec bracht een groep ondernemers uit de regio redding. Zij formeerden de stichting Samen Roda JC met als doel de club naar rustiger vaarwater te navigeren: de stichting verklaarde zich bereid een deel van het financiële verlies te dragen.


Weldoeners Nol Hendriks en Frits Schrouff

Het is echter zeer de vraag of deze ondernemersgroep opnieuw borg wil staan voor de zieltogende club. De rol van Roda’s legendarische weldoener Nol Hendriks is een paar jaar geleden overgenomen door Frits Schrouff, een zakenman uit Landgraaf die met de import van Aziatische voedselproducten een groot bedrijf wist op te bouwen. De inmiddels 79-jarige Schrouff heeft al eerder laten weten dat hij niet nogmaals bereid is voor suikeroom te spelen.

Negentien miljoen afwaarderen

Daarmee rolt de financiële molensteen in de richting van het stadhuis van Kerkrade. Wanneer de club de komende weken failliet gaat, betaalt Roda geen huur meer aan de gemeente die in 2009 – tijdens een andere reddingsoperatie - eigenaar werd van het stadion. Als gevolg daarvan moet de gemeente negentien miljoen euro afwaarderen. De lokale politiek vreest dat dit tekort alleen kan worden gedekt door forse bezuinigingen op andere uitgaven.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland