Actuele informatie over faillissementen en surseances

Als ZZP'er je belasting niet kunnen betalen?

Bron: ZZPInside.nl   |  10 april 2019
Iedere rechtspersoon is belastingplichtig. Veel ZZP’ers moeten zelfs ieder kwartaal hun BTW aangifte doen én uiteraard binnen een maand afdragen. Maar als het bedrijf nu nét in een financiële crisis zit, kan dat wel eens slecht uitkomen. Je belasting niet kunnen betalen is uiteraard geen prettige situatie, maar niet onoverkomelijk. De Belastingdienst zal in de praktijk niet meteen een dwangbevel sturen, maar je zult wel een regeling moeten treffen om dit te voorkomen.

Als je je belasting niet kunt betalen, kan dit grote financiële gevolgen voor je hebben als je géén regeling treft met de Belastingdienst. Het is daarom zeker aan te raden om contact te zoeken met de Fiscus om de situatie uit te leggen. Doe je dit niet, zal de fiscus onverbiddelijk zijn.

Uitstel van betalen van belasting

Als het gaat om een relatief kleine belastingschuld (minder dan 20.000 euro), is de Fiscus vaak wel bereid om akkoord te gaan met een uitstel van betaling. Je krijgt dan een uitstel van maximaal 4 maanden. Dit moet echter wel gezien worden als een uitzondering. Dit uitstel wordt uiteraard niet gegeven als er een dwangbevel open staat, er eerder uitstel is aangevraagd of als je het ook niet zo nauw neemt met de deadlines van aangiftes.

Betalingsregeling treffen met de Fiscus

Op het moment dat je niet in aanmerking komt voor uitstel, is er wel vaak een betalingsregeling te treffen met de belastingdienst. Hiervoor moet je wel de beschikking hebben over een bankgarantie, een persoonlijke borgstelling of een hypotheek om de belastingschuld een bepaalde zekerheid te geven.

Een andere optie is om een belastingschuld te verrekenen met een bedrag wat je nog tegoed hebt van de Fiscus, maar dan moet dit wel net voor jou van toepassing zijn.

Lees verder op ZZPInside.nl
Wie is

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland