Actuele informatie over faillissementen en surseances

126 miljoen zoek: zette bitcoinhandelaar zijn dood in scène?

Door:
Henk Hanssen
  |  6 februari 2019
Het is een macabere grap. Hij heeft zijn dood in scène gezet. Wereldwijd kunnen duizenden bitcoinbeleggers niet geloven dat de pas dertigjarige Canadese bitcoinhandelaar Gerry Cotton onlangs écht is gestorven. En al helemaal niet dat hij een reeks cruciale wachtwoorden van zijn cryptomuntrekeningen in zijn graf heeft meegenomen. Toch is dat precies wat zijn weduwe tot aan de rechter volhoudt. Gevolg: rechtszaken, woedende beleggers en 126 miljoen euro zoek.

Helden van de nieuwjaarborrel

Nog maar een jaar geleden waren bitcoinbeleggers de helden van de nieuwjaarborrel. Met een tintelend glas nonchalant in de hand snoefden ze hoe ze een paar jaar terug ‘voor de grap een paar van die maffe bitcoins’ hadden gekocht waar ze nu met gemak een Tesla voor zouden kunnen bestellen. De beleggers die toen hun virtuele munt daadwerkelijk voor een knappe auto hebben verruild, wrijven zich nu in hun handen. In het eerste kwartaal van 2018 begon de bitcoin aan een duikeling van tientallen procenten, een koersval die uitmondde in een verlies van ruim zeventig procent. Maar voor de ijskonijnen die in hun bitcoins bleven geloven, is de gifbeker nog niet leeg, blijkt nu.

Plotselinge dood

Op 14 januari plaatste QuadrigaCX, Canada’s grootste handelsplatform voor cryptomunten, een dramatisch bericht op haar Facebookpagina. ‘Het is met een zwaar gemoed dat wij de plotselinge dood van Gerald Cotton, medeoprichter en ceo van QuadrigaCX, aankondigen. Deze visionaire leider die de levens van de mensen die hem omringden transformeerde, stierf op 9 december 2018 aan complicaties van de ziekte van Crohn. Op het moment van zijn dood reisde hij door India waar hij een weeshuis opende om behoeftige kinderen een veilig thuis te bieden.’ Het bericht was ondertekend door Jennifer Robertson, weduwe van Cotton en tevens executeur-testamentair.

Opgelichte sukkels

115.000 rekeninghouders hadden 126 miljoen euro aan cryptomunten bij QuadrigaCX ondergebracht. Een aantal van hen vermoedt nu dat Robertson en haar springlevende man voor hun ogen de openingsscène van een Hollywoodthriller afdraaien waarin zij onvrijwillig als opgelichte sukkels figureren. De treurende weduwe heeft verklaard dat Gerry de digitale munten ‘in cold storage’ heeft opgeslagen. Dit is een gebruikelijke beveiliging tegen hackers en andersoortige internetdieven: de sleutels van de cryptomunten staan dan niet meer op een webserver maar op een speciale usb-stick, een externe harddisk of een ander apparaat.


Laptop hermetisch beveiligd

Het probleem is dat niemand schijnt te weten welke methode Cotton precies gebruikte: ‘Dat was alleen zijn verantwoordelijkheid,’ aldus Robertson die stelt dat haar man alle transacties vanaf één laptop verrichtte. Ook de toegang tot deze laptop was hermetisch beveiligd. Tot op heden zijn Robertson noch de door haar ingeschakelde experts erin geslaagd deze computer zelfs maar te openen. Ook pogingen om zijn mobiele telefoon en een usb-stick te kraken slaagden niet. Panisch als hij was voor inbraken op de systemen van zijn pas vijf jaar oude bedrijf, gebruikte Cotton voor al zijn communicatie geavanceerde encryptietechnologie, zo wil het verhaal.

Escape-scenario’s 

Op 31 januari ging QuadrigaCX offline. Een rechtbank in Nova Scotia heeft het bedrijf gisteren faillissementsbescherming gegeven. Ernst & Young is benoemd tot toezichthouder. De accountant heeft onder meer de opdracht de verdwenen miljoenen op te sporen zodat beleggers schadeloos gesteld kunnen worden. De rekeninghouders houden zich intussen bezig met het uitpluizen van alle mogelijke escape-scenario’s die de Cottons kunnen hebben bedacht. Ook al verliezen ze hun geld, ze hebben in elk geval een goed verhaal.

 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland