Actuele informatie over faillissementen en surseances

Week van de waarheid voor FC Twente

Door:
Henk Hanssen
  |  8 juni 2016
Wordt het uit tegen Helmond Sport en Emmen of blijft FC Twente welkom in de Arena en de Kuip? Enschede en omstreken leeft tussen hoop en vrees. Vrijdag doet de rechtbank in Utrecht een uitspraak die het verschil kan maken tussen voortbestaan of faillissement van de landskampioen van 2010.

‘Twente vecht voor eigen rechten’

Het verzoek van de zeventien overige eredivisieclubs om het kort geding in te trekken, legde de club naast zich neer. Ook het royale aanbod om de media-inkomsten van de eredivisie, die normaal gesproken vervallen bij degradatie, te behouden, werd afgewimpeld. ‘FC Twente vecht voor zijn eigen rechten,’ stelde interim-directeur Onno Jacobs. Het besluit van de licentiecommissie van de KNVB om Twente als straf voor het financiële wanbeleid terug te zetten naar de Jupiler League, wordt door Jacobs en zijn medebestuursleden op twee tonelen aangevochten. Via een bezwaarprocedure bij de beroepscommissie van de voetbalbond en via de burgerrechter.

Straf is buitenproportioneel 

Afgelopen maandagavond lichtte het Twente-bestuur tijdens een besloten bijeenkomst zijn bezwaren toe tegenover de beroepscommissie. Wat er precies is uitgewisseld, werd niet bekendgemaakt. Twente maakt echter geen geheim van haar standpunt. De straf van de licentiecommissie is onrechtmatig en buitenproportioneel, verklaarde Jan Schutrups, een bij het Enschedese Damsté Advocaten werkzame topjurist die twee maanden geleden het clubbestuur kwam versterken. Onrechtmatig omdat de maatregel niet in de reglementen van de KNVB voorkomt en buitenproportioneel omdat FC Twente de financiële gevolgen van deze sanctie niet kan dragen omdat verbanning naar de voormalige eerste divisie binnen afzienbare tijd tot het faillissement leidt, aldus Schutrups. De beroepscommissie heeft laten weten snel uitspraak te zullen doen, nog deze week of volgende week.


Degradatie is procedurele nieuwigheid 

Het podium van het andere juridische schouwspel staat in Utrecht bij de rechtbank Midden-Nederland. Hier werd op 27 mei het kort geding besproken dat Twente tegen de KNVB heeft aangespannen. Harro Knijff, de advocaat van de bond, gaf toe dat de straf die de KNVB had uitgedeeld een procedurele nieuwigheid was. Strikt reglementair bezien, had de bond de keuze tussen een financiële boete en het intrekken van de licentie. Omdat een boete als een te lichte straf werd beschouwd en het opheffen van het profvoetbal in Enschede als te zwaar (hoewel daar volgens de advocaat ‘alle reden’ toe was), werd voor de tussenweg van degradatie gekozen. Volgens Knijff kwam Twente daarmee nog goed weg. Hij sprak van ‘een cadeau’ van de licentiecommissie. De club stelde daarentegen dat de bond geen gele of rode kaart maar een onreglementaire ‘paarse kaart’ heeft uitgedeeld.

Intentie

De brandende vraag is hoe de rechter hierover denkt. Beperkt de edelachtbare zich tot een haast grammaticale interpretatie van de regels en komt hij tot het oordeel dat de KNVB zijn eigen boekje te buiten ging? Of heeft hij, zoals te doen gebruikelijk in de Nederlandse rechtspraak, oog voor de intentie waarmee de bond de regels heeft geïnterpreteerd? In Enschede én Doetinchem (als Twente wint, degradeert De Graafschap alsnog) houden bestuur en supporters de adem in. Aanstaande vrijdag, om 11.30, doet de rechtbank uitspraak.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland