Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Gecrasht Oad gaat weer vliegen

Door:
Henk Hanssen
  |  19 januari 2015
In september 2013 ging Oad failliet. Maar inmiddels heeft Oad weer grote plannen. Toeristen kunnen alweer een vertrouwde busreis boeken en dit voorjaar gaat het bedrijf ook vliegreizen verzorgen. Een tv-campagne moet het publiek er van overtuigen dat Oad allesbehalve bankroet is.

Failliet Oad dient vordering in van tachtig miljoen

Het kan raar lopen in de faillissementswereld. Op 6 januari 2014 diende de familie Ter Haar, oprichters en voormalige aandeelhouders van Oad, bij de rechtbank in Utrecht een dagvaarding in waarin van huisbankier Rabo tachtig miljoen euro wordt gevorderd. In het door topadvocaten samengestelde, vijftig pagina’s dikke betoog, stelt de familie dat Rabo zijn zorgplicht heeft geschonden en op onrechtmatige gronden het krediet heeft opgezegd. Als gevolg hiervan werd het trotse reisconcern uit het Overijsselse Holten, in de jaren twintig opgezet door nestor Gerard Ter Haar, failliet verklaard. Bijna 1600 werknemers verloren hun baan, de Stichting Garantiefonds Reisgelden en zakelijke relaties van Oad leden voor circa honderd miljoen schade.

Oad.nl is springlevend

Maar terwijl juristen zich ingraven voor wat een langdurig gevecht belooft te worden, is Oad alweer springlevend. Wie op zijn computer Oad.nl intikt, kan weer zorgeloos een busvakantie boeken naar Disneyland Parijs en Oostenrijk. Een grote advertentie kondigt aan dat straks ook het vliegtuig naar Portugal, Turkije en Griekenland kan worden genomen. Hoe zit dat? De huidige reisorganisatie die nu zo nadrukkelijk aan de weg timmert, is het Oad Busbedrijf. Al een paar weken na het faillissement van de Oad Group kwam Frans Schuitemaker, tot aan het bankroet directeur van het busbedrijf, met de curatoren tot overeenstemming over een doorstart. Hij nam alle 125 touringcars over. Ongeveer tweehonderd personeelsleden behielden hun baan.

Merknaam overgenomen

Hoewel de omzet van de Oad Group al een paar jaar fors daalde, bleef het busbedrijf goed draaien. Over 2012 werd een omzet behaald van vijftig miljoen euro. Schuitemaker wist de Amsterdamse investeringsmaatschappij Nobel Capital Partners te overtuigen van de onverminderde vitaliteit van de bustak. Met een vooruitziende blik kochten de investeerders ook de rechten op de merknaam Oad uit de failliete boedel. ‘Wij willen van Oad een sterk klantgericht bedrijf maken,’ zei Daniel van der Pluijm, partner van Nobel Capital, in een presentatie voor nieuw aan te trekken personeel. ‘Een bedrijf dat gedreven is door de ‘stem’ van de klant. Het merk ‘Oad’ geniet veel bekendheid. Vanuit Marketing verwacht ik dat er op de kracht van dit merk wordt voortgebouwd.’

Tv-campagne


Geheel conform deze visie slaat de directie van het nieuwe Oad nu zijn vleugels uit. Om de herrijzenis van Oad bij het grote publiek over het voetlicht te brengen, heeft directeur Frans Schuitemaker zijn team uitgebreid met Karen van der Zanden, een gelouterde marketingmanager die haar sporen heeft verdiend bij Air France-KLM en het Amsterdamse rondvaartbedrijf Canal Company. ‘In het land verkeren veel mensen nog in de veronderstelling dat Oad failliet is,’ zei Van der Zanden tegen dagblad De Stentor. ‘Die perceptie willen we beïnvloeden met een grote campagne die we begin volgend jaar onder andere op tv starten, een nieuwe gids en een vernieuwde website.’ Het nieuwe Oad zal niet gaan investeren in stenen winkels, zo verzekerde ze.

Ten dode opgeschreven merken

Met het tot leven wekken van een ten dode opgeschreven merk, voegt Oad zich in een illustere rij beroemde ‘brands’ die – met wisselend succes – eveneens een faillissement wisten te overleven, denk aan Polaroid, Kodak, Spyker, McGregor, Texaco en DHL. Of Schuitemaker en Van der Zanden zullen slagen waar de familie Ter Haar het niet wist te redden, zal moeten blijken.

Meer faillissement nieuws
Aantal faillissementen in Limburg stijgt verder l1nieuws | zaterdag 13 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 12 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 12 juli 2024
Nederlandse Carver vraagt faillissement aan Autoweek | vrijdag 12 juli 2024
Otak alias Cozy-Homes winkel failliet interieurjournaal | vrijdag 12 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 11 juli 2024 Van de redactie | donderdag 11 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland