Actuele informatie over faillissementen en surseances

In één week tijd 36 winkels failliet: kaalslag retail houdt aan

Door:
Henk Hanssen
  |  16 januari 2015
Schoenenketen Taft (elf winkels), modeketen Thom Broekman (achttien zaken), kinderkledingbedrijf Picobello (drie vestigingen), textielsupermarkt Supertex (vier filialen). Aan de kaalslag in de Nederlandse retail-sector komt voorlopig geen einde. Alleen deze week al kondigden 36 winkels aan hun deuren te sluiten.

Druk van online retailers

Het consumentenvertrouwen zit weer in de lift maar veel retailers merken daar vooralsnog bitter weinig van. En voor sommige ketens komt het broze  herstel eenvoudig te laat. Begin deze week werd schoenenketen Taft door de rechtbank in Amsterdam failliet verklaard. Taft, een familiebedrijf uit 1939 dat vorig jaar nog zijn 75-jarig bestaan vierde, heeft elf winkels, voornamelijk in de hoofdstedelijke regio. Volgens curator Kees van den End van Levenbach Advocaten is de firma bezweken onder de toenemende druk van online-retailers. Bovendien is de concurrentie toegenomen doordat steeds meer modeketens een eigen schoenenlijn uitbrengen, verklaarde hij.

Ruim 175 jaar oud familiebedrijf redt het niet

Op dinsdag 13 januari viel het volgende slachtoffer. Picobello Kindermode uit het Groningse Haren legde het loodje. Het bedrijf, dat vestigingen telde in Haren, Beilen en Roden, legde zich toe op de betere kindermode. Twee dagen later werden mode-minnende heren opgeschrikt door het nieuws dat de rechtbank Midden-Nederland de chique keten van Thom Broekman failliet had verklaard. Broekman bestaat al sinds 1834. Sinds 2012, toen het 175-jarig bestaan werd gevierd, mocht het familiebedrijf het predicaat ‘Hofleverancier’ voeren. Het bedrijf sluit zijn tien herenmodezaken, die onder meer in Hengelo, Bussum, Houten en Haarlem zijn gevestigd, terwijl ook de acht jeanswinkels – die onder de naam De Rode Winkel werd gerund – dichtgaan.


Op 15 januari viel er in Brabant nog een familiebedrijf om: modeketen Supertex werd failliet verklaard. De firma uit Gennep, die zich richtte op het goedkopere segment, sluit haar vier filialen in Gennep, Boxmeer, Venray en Helden-Panningen.

Dramatische aftrap voor modebranche

De opeenstapeling van faillissementsberichten betekent voor de modebranche een dramatische jaaropening. Als dit tempo aanhoudt, zijn er eind dit jaar 432 kledingwinkels minder. Vorige week kondigde de Etam Groep – bekend van modewinkels Miss Etam en Promiss – een reorganisatie aan waarbij minstens 65 banen worden geschrapt. Volgens marktanalisten komt er voorlopig nog geen einde aan de shake-out. ING schatte eerder dat dertig tot veertig procent van de modewinkels moet verdwijnen voordat ze branche zich gezond mag noemen. In een rapport uit december vorig jaar waarschuwde ABN Amro dat alleen winkels die hightech innovaties weten te integreren overeind zullen blijven. ‘ReTail wordt MeTail,’ aldus de bank die modeondernemers een gepersonaliseerde klantbenadering, co-creatie en technologie die de fysieke realiteit verbindt met de virtuele wereld adviseerde.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland