Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Linkshandige ondernemers gaan minder vaak failliet

Door:
Henk Hanssen
  |  15 augustus 2014
Het is de week van de Internationale Linkshandigendag. Hoogste tijd om de meest besproken verhalen die over linkshandigen de ronde doen op een rij te zetten. Is het waar dat linkshandigen minder vaak failliet gaan? En: is het toeval dat vier van de zeven laatste Amerikaanse presidenten linkshandig zijn?

Zijn linkshandigen betere leiders?Heeft u Obama weleens zijn handtekening zien zetten? Let op bij de volgende gelegenheid waarbij Mr. President een gewichtig document onder zijn neus geschoven krijgt. Steevast zet hij met zijn linkerhand een zwierige krabbel op het papier. Van zijn zes meest recente voorgangers waren er drie eveneens linkshandig, te weten Bill Clinton, George Bush senior en Gerald Ford. En dat terwijl maar tien procent van de bevolking linkshandig is. Toeval? Of zijn linkshandigen betere leiders, ondernemers en managers? De linkerkant van onze hersenen worden geregeerd door logica, de rechterkant door intuïtie. In 2000 bleek uit een studie van de universiteit van Oxford dat linkshandige mensen sneller en gemakkelijker toegang krijgen tot de functies die de rechterhersenen bieden, zoals het aanvoelen van een situatie, het intuïtief nemen van een besluit. Precies de eigenschappen die een leider onderscheiden van stuntelaar die in zijn eigen logica verstrikt raakt.

Ondernemers zijn vaker linkshandig

Onweerlegbaar bewijs voor de stelling dat linkshandigen succesvoller zijn in zaken – en dus minder vaak failliet gaan – is er helaas niet. Maar indirecte onderzoeksresultaten wijzen wel in deze richting. Ongeveer tien procent van alle mensen is dyslectisch en van alle dyslectici is een disproportioneel groot aandeel linkshandig. Verschillende studies tonen aan dat onder ondernemers veel meer dyslectici – en dus linkshandigen – voorkomen dan op basis van hun algemene vertegenwoordiging verondersteld mag worden. Aangenomen wordt dat vijf tot tien procent van de bevolking dyslectisch is, onder ondernemers is dit naar schatting 35 procent.

Linkshandigen leren al vroeg delegeren

Juist door hun ‘handicap’ zouden linkshandigen en dyslectici een aantal vaardigheden verwerven die hen op termijn een voorsprong opleveren. Zo leren zij al op jonge leeftijd het nut van samenwerken en delegeren. Zodra ze iets zelf niet of moeilijk kunnen uitvoeren, vragen ze een ander om het voor hen te doen. En als er niemand in de buurt is, zijn ze gedwongen zelf iets te bedenken. Een studie uit het Amerikaanse Journal of Psychology liet zien dat linkshandigen oplossingsgerichter kunnen werken dan hun rechtshandige medemens. En al doende slijpen ze hun intelligentie: van de leden van Mensa, de vereniging van hyperintelligente stervelingen, is maar liefst twintig procent linkshandig. Met andere woorden, ze hebben weliswaar grote moeite om op een doorsnee congresstoeltje notities te maken (het schrijftafeltje rust standaard onder de rechterarm), dit weerhoudt linkshandigen er niet van voorop te lopen in het vergaren van kennis en vermogens. Kijk maar naar beroemde voorbeelden als Bill Gates, Henry Ford en David Rockefeller.

Feiten en fabels

Wie alle voordelen van linkshandigheid overziet, zou haast geneigd zijn als rechtshandige linkshandig te leren schrijven. Maar, kloppen de juichverhalen over de effecten van linkshandigheid eigenlijk wel? De Nederlandse onderzoekers Jolanda Hessels, Niels Rietveld en Peter van der Zwan, verbonden aan het Zoetermeerse onderzoeksbureau Panteia, besloten een tijd terug de feiten van de fabels te scheiden. In mei dit jaar publiceerden zij een studie waarvoor zij alle beschikbare wetenschappelijke data over de invloeden van linkshandigheid en dyslexie op ondernemersvaardigheden analyseerden. De conclusie van dit doorwrochte onderzoek? ‘Hoewel mensen die linkshandig en dyslectisch zijn mogelijk kenmerken hebben die goed passen bij ondernemerschap’ (…) ‘is er geen significante relatie tussen linkshandigheid en dyslexie enerzijds en ondernemerschap anderzijds.’ Onbetwistbaar blijft dat echter dat linkshandigen over een buitengewoon effectief public relations-apparaat beschikken. Waar tot een paar jaar geleden niemand van Linkshandigendag had gehoord, papagaaien de media tegenwoordig rond 13 augustus bijkans over niets anders dan linkshandigheid. Toch een kwestie van intuïtie?

Meer faillissement nieuws
Bouwgroep Emmen vraagt faillissement aan Van de redactie | zondag 2 april 2023
Bijna 1,5 ton schuld bij faillissement Aramzorg Van de redactie | vrijdag 31 maart 2023
Nieuwe faillissementen van 30 maart 2023 Van de redactie | donderdag 30 maart 2023
Omstreden slachterij Holland Vlees Service uit Dodewaard failliet Van de redactie | donderdag 30 maart 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland