Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Faillissement PaperlinX leidt tot miljoenenclaim tegen KPMG-accountants

Door:
Henk Hanssen
  |  10 juli 2024
Curatoren Gert Koers en Bert Jansen stellen KPMG en twee KPMG-accountants in privé aansprakelijk voor een schadebedrag van zo’n €11,5 miljoen in het faillissement van PaperlinX. Dit kondigen ze aan in een nieuw faillissementsverslag. De twee accountants werden eerder al tuchtrechtelijk veroordeeld.

Papiergroothandel PaperlinX ging in 2015 al failliet

Accountancy Vanmorgen, dat het bericht over de miljoenenclaim gisteren als eerste publiceerde, doet de verrassende zaak uit de doeken. De site meldt dat de Nederlandse tak van de Australische papiergroothandel PaperlinX al in 2015 faillietging, na jaren van achteruitgang in een moeilijke markt. Het bedrijf had op dat moment zes vestigingen in Nederland en België en behaalde in 2014 nog een omzet van €258 miljoen. KPMG was de laatste jaren controlerend accountant bij PPX NL, het moederbedrijf van PaperlinX.

Forensisch onderzoek Grant Thornton

De curatoren zijn jaren later nog altijd druk met de afwikkeling van het faillissement. Zo werd Grant Thornton ingeschakeld voor het uitvoeren van een forensisch onderzoek, om daarmee onder meer de rol van de bestuurders van PPX onder de loep te nemen. Dat onderzoek is onlangs afgerond, maar het eigen rechtmatigheidsonderzoek van de curatoren loopt nog. Een definitief standpunt over de vraag in hoeverre de bestuurders steken lieten vallen hebben Koers en Jansen dan ook nog niet ingenomen.

Tuchtklacht deels gegrond verklaard

Ondertussen is een tuchtklacht tegen twee accountants van KPMG al deels gegrond verklaard. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelde vorig jaar in hoger beroep dat de accountants een zogeheten securitisatieprogramma in verband met de overdracht van handelsvorderingen onjuist in de jaarrekeningen hadden verantwoord. De verantwoordingswijze die door de KPMG’ers aanvaardbaar werd geacht, gaf onvoldoende inzicht in de gevolgen van het securitisatieprogramma. Daarmee was dus de financiële positie van PaperlinX onvoldoende duidelijk. Ook had van een van de twee mogen worden verwacht dat hij bereid was om het gesprek met de curatoren aan te gaan over het verstrekken van informatie. KPMG heeft nog niet gereageerd op de berichtgeving van Accountancy Vanmorgen.

Meer nieuws over dit onderwerp
Veel interesse voor PaperlinX de Stentor | 24-04-2015
Zutphen: hoop op doorstart PaperlinX de Stentor | 20-04-2015
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 19 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 19 juli 2024
Renewd vraagt uitstel van betaling aan Emerce | vrijdag 19 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 18 juli 2024 Van de redactie | donderdag 18 juli 2024
De Zorg van Toen failliet verklaard; zoektocht naar overnamekandidaat - nationalezorggids.nl | donderdag 18 juli 2024
Horecapartner YveY failliet verklaard vvv-venlo.nl | donderdag 18 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland