Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Huisartsenketen Co-Med Failliet

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  8 juli 2024
De commerciële huisartsenketen Co-Med is failliet verklaard door de rechtbank van Maastricht. Dit besluit volgt op de aankondiging van Co-Med zelf dat het bedrijf faillissement zou aanvragen, nadat zorgverzekeraars zoals CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hun contracten met de keten hadden beëindigd. Hierdoor kwam er geen geld meer binnen, en bleef er voor Co-Med geen andere optie over dan faillissement aan te vragen.
Gerelateerde dossiers:

Co-Med, dat tien praktijken door het hele land beheert, kwam al langere tijd onder vuur te liggen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stelde vast dat de keten niet voldeed aan de vereiste normen voor bereikbaarheid en spoedzorg, waardoor patiënten "grote risico's" liepen. Daarnaast waren de praktijken vaak onderbezet, met soms geen of onvoldoende artsen aanwezig. Dit gebrek aan zorg was voor de verzekeraars reden om de contracten te beëindigen.

De beslissing van de verzekeraars om het contract te stoppen leidde direct tot grote problemen binnen Co-Med. Werknemers meldden zich massaal ziek en zzp'ers zegden hun vertrouwen op, wat volgens de advocaat van de zorgketen de definitieve doodsteek betekende.

De praktijken van Co-Med zijn sinds het faillissement "tot nader order" gesloten. Voorlopig nemen overbelaste huisartsen in de buurt de basiszorg voor de gedupeerde patiënten over. Zorgverzekeraars zoeken naar nieuwe vaste huisartsen, maar een structurele oplossing wordt pas in de herfst verwacht.

CZ, die de woordvoering doet namens alle verzekeraars, verzekert dat het faillissement geen gevolgen heeft voor de patiënten, omdat zij al tijdelijke vervangende huisartsen hebben gekregen. Via een speciale website kunnen de ongeveer 50.000 patiënten van Co-Med informatie vinden over waar ze voor zorg in hun regio terechtkunnen.

De rechtbank heeft advocaten Dimitry Aertssen en Rob Lemmens aangesteld als curatoren om het faillissement af te wikkelen. Zij zullen de komende dagen in gesprek gaan met zorgverzekeraars, toezichthouders en de directeur van Co-Med om een structurele oplossing te zoeken en schuldeisers zoveel mogelijk geld terug te geven. Daarnaast onderzoekt CZ of de vrijgekomen locaties en zorgmedewerkers kunnen helpen bij het realiseren van een blijvende oplossing.

Een belangrijk aandachtspunt is de overdracht van patiëntendossiers. De inspectie gaf Co-Med het bevel om deze over te dragen aan de vervangende huisartsen. Co-Med stelde echter dat er onvoldoende personeel was om dit te realiseren en dat niet alle patiënten toestemming hadden gegeven voor inzage. De inspectie weersprak dit en heeft zelf professionals aangesteld om de dossiers over te dragen en de binnenkomende post, zoals laboratoriumuitslagen, te verwerken.

Met het faillissement van Co-Med komt een turbulente periode voor de huisartsenketen en haar patiënten tot een voorlopig einde. De focus ligt nu op het vinden van duurzame oplossingen voor de continuïteit van zorg.

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 19 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 19 juli 2024
Renewd vraagt uitstel van betaling aan Emerce | vrijdag 19 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 18 juli 2024 Van de redactie | donderdag 18 juli 2024
De Zorg van Toen failliet verklaard; zoektocht naar overnamekandidaat - nationalezorggids.nl | donderdag 18 juli 2024
Horecapartner YveY failliet verklaard vvv-venlo.nl | donderdag 18 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland