Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Pijnlijk lege boedel voor schuldeisers failliet Refurbished.nl

Door:
Henk Hanssen
  |  19 juni 2024
Crediteuren die nog hoopten dat er na het faillissement van elektronicawebwinkel Refurbished iets te verdelen zou overblijven, zullen hun verwachtingen moeten bijstellen. Uit het eerste faillissementsverslag dat de curator deze week publiceerde, blijkt dat er bij het voormalige miljoenenbedrijf niet meer dan een luttel saldo van € 233,79 in kas zit.
Gerelateerde dossiers:

Refurbished maakte de term ‘tweedehands’ ouderwets

Webshop Refurbished.nl is er zo’n beetje in zijn eentje verantwoordelijk voor dat we een klassiek begrip als ‘tweede leven’ als tweedehands zijn gaan beschouwen. Voor onze coole, onmisbare, tot aan het naadje nagekeken elektronische apparaatjes was ‘tweedehands’ immers een veel te ordinaire term. Glimmend gepoetst, gereviseerd, als het moet voorzien van nieuwe batterijen en mét garantie paradeerden de telefoons, tablets en laptops weer de winkeldeur uit en wel op een manier die een nieuwe, elegante naam rechtvaardigde: refurbished.

Refurbished.nl: opportunistisch financieel gerommel van het laagste soort

De kans is echter levensgroot dat we binnen afzienbare tijd weer afstappen van dit chique etiket: ‘refurbished’ dreigt synoniem te worden met opportunistisch financieel gerommel van het laagste soort. Ondernemer Omar Ouchene, die het bedrijf in 2016 oprichtte, heeft het zelfs zo bont gemaakt dat consumentenprogramma’s als Radar en Boos veelbekeken uitzendingen konden wijden aan het scala aan problemen waar hij zijn klanten mee bleef opzadelen. Bestelde producten werden niet ontvangen, de klantenservice hield zich nagenoeg onbereikbaar en klanten die devices retourneerden, kregen hun geld pas heel laat of helemaal niet terug.

Bij failliet Refurbished is geen cent meer te verdelen

In februari dit jaar raadde de Consumentenbond af om bestellingen bij Refurbished te plaatsen. Half mei werd Refurbished door de rechtbank in Rotterdam failliet verklaard en op 14 juni werd het eerste faillissementsverslag gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de onderneming in 2021 en 2022 nog flinke omzetten draaide van respectievelijk ruim 19 en 26 miljoen euro. Over de jaren daarna bevat het verslag geen omzetcijfers. Wat wél schrijnend duidelijk wordt, is dat er geen cent meer te makken valt. Het boedelsaldo bedraagt welgeteld € 233,79.

Bestuurder Refurbished wijt faillissement aan leveranciers

In het verslag van curator Christel Kerkers van Holla Advocaten uit Utrecht komt

ook de bestuurder van Refurbished aan het woord over de omstandigheden toe die tot het faillissement hebben geleid. Als gevolg van toenemend omzetvolume zouden de leverancierskredieten in de loop van 2023 zijn opgelopen. Dit had tot gevolg dat leveranciers hun diensten staakten waardoor klanten hun bestelde producten niet meer ontvingen. Media-aandacht en perikelen met payment service providers deden de rest. Kerkers kondigt aan zelf onderzoek te gaan doen naar de juistheid van deze toelichting. Directe klanten en andere schuldeisers leiden intussen forse financiële schade door het faillissement. De vorderingen van de crediteuren lopen op tot 1,2 miljoen euro. De Belastingdienst staat voor ruim twee ton in de boeken.

Meer nieuws over dit onderwerp
Refurbished.nl is failliet twinklemagazine.nl | 16-05-2024
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 19 juli 2024 Van de redactie | vrijdag 19 juli 2024
Renewd vraagt uitstel van betaling aan Emerce | vrijdag 19 juli 2024
Nieuwe faillissementen van 18 juli 2024 Van de redactie | donderdag 18 juli 2024
De Zorg van Toen failliet verklaard; zoektocht naar overnamekandidaat - nationalezorggids.nl | donderdag 18 juli 2024
Horecapartner YveY failliet verklaard vvv-venlo.nl | donderdag 18 juli 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland